Vučić danas saopštava važne vesti građanima: Predsednik se sastaje sa predstavnicima Srba sa KiM, a onda se obraća javnosti!

21.08.2022

05:42

0

Sastanak sa predstavnicima Srba na KiM održaće se u Palati "Srbija", nakon čega će se predsednik obratiti javnosti

Vučić danas saopštava važne vesti građanima: Predsednik se sastaje sa predstavnicima Srba sa KiM, a onda se obraća javnosti!
Aleksandar Vučić Tan2022-8-11_115741757_2 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima će razgovarati o pregovorima vođenim u Briselu, a posle toga će se obratiti građanima.

Sastanak sa predstavnicima Srba na KiM - Srpske liste, institucija, čelnicima opština, načelnicima okruga, održaće se u Palati "Srbija", nakon čega će se predsednik obratiti javnosti.

Predsednik Vučić poručio je u četvrak iz Brisela, gde je učestvovao u razgovorima Beograda i Prištine, da je to bio težak dan za Srbiju i naglasio da će nastaviti da se bori za mir i stabilnost.

- Težak dan je za nama, bio je težak dan za sve građane i celu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se uzdržavam od drugih komentara jer se nadam da je moguće da nekim čudom da postignemo kompromisno rešenje. Zato ću nastaviti da se borim za mir i stabilnost - saopštio je Vučić u video-obraćanju na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Kako je ranije, posle razgovora srpske delegacija u Briselu u okviru dijaloga sa Prištinom, najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, današnje obraćanje Vučića biće "jedno od najznačajnijih predsednikovih obraćanja javnosti".

- Mislili smo da je moguće postići kompromis. Niko se neće danas obraćati iz naše delegacije - rekao je Petković novinarima, posle sastanka u okviru dijaloga sa Prištinom na najvišem nivou, prvog posle više od godinu dana, kojem su posredovali zvaničnici EU Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

On je istakao da se delegacija Beograda borila za mir, stabilnost i kompromisna rešenja.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

Dodao je da je Srbija u Briselu imala dva predloga vezano za lične karte i registarske tablice i precizirao da su oba prihvaćena i potpisana 2011. godine.

Kruti je sve odbio, rekao je Petković i naveo da Kurti u Brisel nije došao da razgovara, već iz nekih drugih razloga.

Dodao je da će predsednik govoriti upravo o tome - ponašanju Kurtija u Briselu, kao i o aktuelnoj situaciji, dijalogu, predlozima.

Kurti, za koga su i predstavnici međunarodne zajednice ocenili da je odbio svaki kompromis, a i predlog, bilo da dolazi iz EU, SAD ili Srbije, u Briselu se posle razgovora u petak nije obratio javnosti.

Šef diplomatije EU Borelj izjavio je nakon sastanaka da delegacije nisu postigle dogovor, ali da je dogovoren nastavak razgovora narednih dana.

Ocenio je da do 1. septembra, do kada je odložena odluka Prištine o preregistraciji vozila i ličnim dokumentima, ima vremena i da se neće odustati od traženja resenja.

Printscreen Tanjug
 

Predsednik Srbije u Briselu, dan uoči dijaloga sa Prištinom, sastao se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, koji je, kako je rečeno u Stejt departmentu, došao u Brisel da podrži dijalog na visokom nivou koji vodi EU.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je veoma očigledno da je srpska strana došla na razgovor u pravom duhu, da je očigledno da su dosta radili na tom pitanju i da su bili spremni da razgovaraju, pregovaraju i pronađu put napred.

Sastanak u Briselu odžan je u vreme pojačanih tenzija na Kosovu i nakon što su Srbi na severu 31. jula blokirali puteve prema prelazima Jarinje i Brnjak, uoči stupanja na snagu odluka vlade u Prištini o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na KiM i o promeni srpskih registarskih oznaka, a čiju je primenu Priština tek nakon diplomatske intervencije SAD odložila za 1. septembar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike