Vučić o predstojećim sastancima u Briselu: Očuvati mir i stabilnost, to je naš jedini cilj

15.08.2022

12:14

0

Predsednik Srbije napomenuo je da uoči sastanka sa Miroslavom Lajčakom u Briselu, ima susret sa Jensom Stoltenbergom i verovatno sa Gabrijelom Eskobarom

Vučić o predstojećim sastancima u Briselu: Očuvati mir i stabilnost, to je naš jedini cilj
naoružanje (8) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji prisustvuje danas prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, za potrebe jedinica Vojske Srbije, nije želeo da komentariše saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) u kojem za podizanje tenzija podjednako optužuju i Beograd i Prištinu i nazivaju ih krivcima za eventualnu eskalaciju.

Kada je reč o Briselu, Vučić je rekao da tamo ide da bismo očuvali mir i stabilnost.

-To je naš jedini cilj, mi nikome ne pretimo, mi samo hoćemo da obezbedimo poštovanje međunarodnih pravila, rezolucije, briselskog sporazuma, to su važeći sporazumi i oni moraju da budu poštovani. Što se tiče Aljbina Kurtija i isključenja struje, to ne želim da komentarišem, situacija sa strujom je teška, želim im da je ne isključuju, ali u pitanju je novac, možete da je kupite, ali pitanje je ko može to da plati. Možda je odlučio da neće da plati... Ili nema novca ili je doneo odluku da se ne zadužuje. Država mora da plati 15 do 25 puta više nego što građani plaćaju. Mi uz bezbroj problema oko struje izdržavamo i imamo dovoljno novca, a da ne ugrozimo visinu javnog duga, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije napomenuo je da uoči sastanka sa Miroslavom Lajčakom u Briselu, ima susret sa Jensom Stoltenbergom i verovatno sa Gabrijelom Eskobarom. 

Dodao je da Beograd nema problem sa temama sastanka u Briselu, 18. avgusta, i da želi da razgovara o svemu, i o Zajednici srpskih opština, ali ne na način na koji to želi Priština, jer je uspostavljanje ZSO jasno predviđeno Briselskim sporazumom.

-Razgovaraćemo o svemu, i sva ta pitanja ćemo da pokrenemo, a da li će to da ima bilo kakvog smisla ili neće, čemu sam skloniji da verujem, videćemo za dva, tri dana, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Beograd staviti na dnevni red temu tablica, jer se bliži 1. septembar do kada je Priština odložila odluku o reciprocitetu, Vučić je rekao da mi nemamo problem sa temama.

-Želimo i o ZSO da pričamo, ali ne tako što će Priština da kaže da možemo da kupujemo samolepljive sličice, da lepimo u album, da kupujemo žvake i da nam neko govori da ZSO mora da bude u skladu sa tzv. kosovskim ustavom, jer je to besmisleno, onda nam i ne treba, i svaki građanin može takvu zajednicu na dnevnom nivou da osniva, rekao je Vučić.

Podrazumevalo se, Briselskim sporazumom, da ovlašćenja ZSO budu mnogo šira i veća.

-Ako njih ne intreresuje Ustav Srbije, što bi nas zanimao njihov... Šta nas briga šta misle i oni i svi drugi, jasno je šta je ispregovarano, rekao je Vučić.

Kada je reč o pitanju tablica, ponavlja da je tu situacija čista:

-Ako neko hoće na silu nešto da sprovede, može sve na silu, samo ne zna se dokle... Nemojte da očekujete od Srbije da vam olakšava na bilo koji način, i ne računajte da možete da provedete pogrom stanovništa, rekao je Vučić i dodao da je "smejurija" ono što se poslednjih dana dešava na KiM.

-Postavljaju cisterne... kao mala deca, koja su zamislila da imaju državu, a o državi ne znaju ništa, dodao je on.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti