Visoki Dečani pozvali građane da pomognu obnovu crkve u Prizrenu koja se koristi čak i kao nužnik

14.08.2022

12:46

0

U poslednjih 20 godina ova svetinja korišćena je, kako navode, kao deponija smeća, pa čak i kao nužnik i nikakva rekonstrukcija nije bila moguća

Visoki Dečani pozvali građane da pomognu obnovu crkve u Prizrenu koja se koristi čak i kao nužnik
manstir decani put foto nenad vujanovic (48) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Eparhija raško-prizrenska i Odbor za obnovu prikupljaju priloge za obnovu crkve Svetog Nikole u Prizrenu, koju su uništili albanski ekstremisti 1999. godine i još nije obnovljena, podseća Manastir Dečani.

U poslednjih 20 godina ova svetinja korišćena je, kako navode, kao deponija smeća, pa čak i kao nužnik i nikakva rekonstrukcija nije bila moguća. 

 

 

"Ovo je jedna od mnogih naših crkava na Kosovu koja još uvek leži u ruševinama", poručili su iz manastira Visoki Dečani.

Svi zainteresovani da pomognu rekonstrukciju ove crkve, mogu da se jave ocu Jovanu Radiću, parohu u Prizrenu koji je predsednik Odbora za obnovu.

Crkva svetog Nikole je, kako navode, podignuta od strane plemića iz Prizrena Rajka Kirizlića, a car Dušan je 1348 godine zaveštao manastiru Svetih Arhangela.

"Odbor za rekonstrukciju je na Jutjubu objavio kratak video zapis o crkvi Svetog Nikole Rajkova sa uputstvom kako da date donacije da se ovoj crkvi vrati pređašnje dostojanstvo i sačuva srpsko pravoslavno crkveno nasleđe u Prizrenu, na Kosovu", poručili su iz Dečana. 

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike