Kurti brani ustav svoje lažne države, a Ustav Srbije nemilice gazi

14.08.2022

18:30

0

Dok se na svoj tzv. ustav poziva kao na svetinju, dotle nemilice gazi Ustav Srbije, a time i prava srpskih državljana

Kurti brani ustav svoje lažne države, a Ustav Srbije nemilice gazi
Aljbin Kurti - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Premijer samoproglašene i od gotovo polovine država UN nepriznate države, Aljbin Kurti uporno odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je kao obavezu Priština preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma. Glavni Kurtijev "argument" jeste da takva Zajednica nije u skladu sa Ustavom tzv. Kosova

Istovremeno, dok brani ustav svoje nepriznate države, traži priznanje nezavisnosti od Srbije, u čijem Ustavu piše da je Kosovo i Metohija njena autonomna pokrajina. Dakle, dok se na svoj tzv. ustav poziva kao na svetinju, dotle nemilice gazi Ustav Srbije, a time i prava srpskih državljana. Očekuje, istovremeno, da i Srbija pogazi sopstveni Ustav, pozivajući je da prizna nezavisnost južne pokrajine. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić skeptičan je kada je reč o ostvarivanju rezultata tokom nastavka dijaloga Beograda i Prištine ove nedelje u Briselu. Sastanku sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom prethodiće susret Vučića sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a.

Printskrin/TV Prva
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

- Oni sve što su rekli, jeste da će da nameću svoju volju. Nije ih briga šta će da kaže Beograd, pa ne znam ni čemu služi dijalog. Oni koji su rekli da treba da se razgovara o ZSO, kao i da ona mora da bude u skladu sa ustavom tzv. Kosova, evo da ih upitam, da li se šale? Što smo onda pregovarali? - upitao je Vučić.

Najnovija Kurtijeva akcija ukidanja dokumenata Republike Srbije, ličnih karata i registarskih oznaka na KiM podigla je tenzije, a strah od mogućih policijskih akcija i napada na Srbe raste. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da Priština planira napade na Srbe, a paralelno sa tim tamošnja policija hvali se nabavkom naoružanja.

Naime, kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je naoružanje u vrednosti od 1,3 miliona evra, a dugačke puške za pripadnike policije koji dežuraju na administrativnim linijama vredne su 350.000 evra. Nabavljeni su i oklopna vozila, vodeni topovi i blindirana vozila čija je vrednost 7,13 miliona evra. 

Za kosovske bezbednosne snage ove godine je iz budžeta izdvojeno 100 miliona evra, od čega će 30 miliona biti namenjeno samo za naoružavanje i to je najveći iznos od kada su formirane ove snage.

Iako iz međunarodne zajednice svakodnevno stižu apeli da se ne podgreva atmosfera mogućih sukoba, Aljbin Kurti ne prestaje da zvecka oružjem. Jedna od aktivnosti koja je takođe unela nemir jeste obuka specijalaca u bazi Vrelo u Prištini u rukovanju teškim radnim mašinama i kranovima, kao i u rukovanju teškim mitraljezima.

Iako nije optimista po pitanju ovonedeljnih sastanaka u Briselu, predsednik Vučić ponavlja da je Srbija za mir i da će učiniti sve da ga sačuva, dok Kurti ne prestaje sa provokacijama kako bi ostvario svoje mračne planove.

Bonus video:

  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike