Sramnije ne može biti: EU udarila na Srbiju, dok toleriše agresiju Prištine - reagovali Brnabićeva i Vulin

14.08.2022

13:19

0

Beograd odgovara na ludilo Prištine, a ne pokreće nikakve sukobe ili rasprave

Sramnije ne može biti: EU udarila na Srbiju, dok toleriše agresiju Prištine - reagovali Brnabićeva i Vulin
Eu Vučić Kurti - Copyright Tanjug/Tara Radovanović/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Pixabay Profimedia

Povodom skandaloznog saopštenja Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS), u kojem se ističe da će i Beograd i Priština, odnosno Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, biti odgovorni za svaku eskalaciju nasilja na KiM i u regionu, reagovali su Ana Brnabić, premijerka, i Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Vulin ističe da Aleksandar Vučić nikada nije pomenuo rat kao sredstvo rešavanja problema sa Prištinom, ali zato Aljbin Kurti jeste.

- Otuda i čudi da Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) traži da se „obe strane uzdrže“. Beograd odgovara na ludilo Prištine, a ne pokreće nikakve sukobe ili rasprave, i kako onda da se uzdrži? Da u EEAS ima razuma, bar malo više nego kod Prištine, ne bi se tražilo od Beograda da ne odgovori, već bi zauzdao Prištinu da sukobe ne pokreće - objasnio je Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova kaže da je onaj ko dopušta da Priština preti ratom odgovoran ako Kurti ispuni svoje pretnje.

- Za mir je potrebno dvoje, za sukob, dovoljna je jedna budala - zaključio je Vulin, reagujući na saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS).

Svoj komentar dala je i premijerka Brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

Predsednica Vlade ocenila je da je tužno to što EU ne vidi sopstvenu krivicu i što ništa nije učinila povodom stalnih provokacija Aljbina Kurtija.

- Da je EU uradila svoj deo posla - osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM - stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem - poručila je Brnabićeva na Tviteru.

Ona je primetila da bi neko, gledajući ovu izjavu EEAS-a, mogao da pomisli da je danas 1. april, a ne 14. avgust, i da "mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala".

- Punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava - zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom - ukazala je Brnabićeva.

Ona je istakla da je, nasuprot tome, moto predsednika Aleksandra Vučića i Srbije jasan, a to su mir i stabilnost.

- Bliži nam se 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština - okosnicu Briselskog sporazuma - navela je Brnabićeva.

- Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo - zaključila je premijerka u objavi na Tviteru na srpskom i na engleskom jeziku.

Ranije danas EEAS je upozorila da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

- Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno - poručili su u saopštenju.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je Kurtijeve zapaljive izjave i najavio da će 17. i 18. avgusta boraviti u Briselu, gde će razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i učestvovati u dijalogu sa Prištinom, te poručio Kvinti i privremenim prištinskim vlastima da ne pokušavaju da Srbiju nateraju da se odrekne svojih prava, da radi na uništavanju sporazuma koji su potpisani.

- Kada pročitate Kurtijeve izjave i izjave njegovih saradnika, jasno je da ne žele kompromis. Sve što su rekli jeste: "Mi ćemo da namećemo volju, važno je samo da nas Kvinta podrži" - baš ih briga šta će da kaže srpski narod na KiM, a još manje šta će da o tome govori Beograd. Čemu uopšte dijalog? - konstatovao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike