Zapad organizuje, Albanci "izvode radove": Slede ozbiljni udari na Srbiju, napetosti na Kosmetu su samo početak

30.07.2022

19:00

1

Autor: 24sedam

Zapadu nikako ne odgovara snažna i neutralna Srbija, pa će koristiti svaku priliku kako bi destabilizovao našu zemlju

Zapad organizuje, Albanci "izvode radove": Slede ozbiljni udari na Srbiju, napetosti na Kosmetu su samo početak
Aljbin Kurti - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Prema informacijama do kojih su došle srpske nadležne službe, Albanci na čelu sa Aljbinom Kurtijem spremaju novi udar na srpski narod na Kosovu i Metohiji. Privremene institucije u Prištini su juče objavile saopštenje u kojem se navodi da će od ponedeljka 1. avgusta građanima Srbije koji uđu na Kosmet biti obezbeđen „dokument za ulazak i izlazak". U saopštenju se navodi i da ovom odlukom tzv. država Kosovo "na svojoj teritoriji" poništava dokumenta koja su izdale srpske vlasti. 

Govoreći na tu temu, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković saopštio je danas da "Albanci pripremaju pakao na Kosmetu" i da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom obratiti narodu.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Konstatovali smo ozbiljnu zabrinutost povodom činjenice da Albanska strana na Kosmetu priprema bukvalno pakao u narednim danima. Vučić će se danas sresti sa predstavnicima Srba. Situacija na Kosovu i Metohiji kulminira. Više o tome uveren sam da će o tome u svom obraćanju sutra uveče govoriti predsednik Vučić. O konkretnoj situaciji, merama ali i težini naše situacije koja je izuzetno i teška i komplikovana sutra će govoriti predsednik lično - rekao je Selaković.

Kurti ne želi prisustvo srpskih insitucija na Kosmetu

Tim povodom javnosti se obratio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je kazao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM.

- Kurti se poziva na sporazum iz 2011. godine o slobodi kretanja, koji su potpisali 2. jula Borko Stefanić i Edita Tahiri. Sporazum je potpisan u Briselu. Ovim se sporazumom nažalost priznaju kosovske lične karte i vozačke dozvole i govori se između ostalog i o dve strane - rekao je Petković i dodao:

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Iako nam ovaj sporazum donosi mnogo problem, ono što sigurno ne piše u njemu jeste da se pitanje ulazno-izlaznih dokumenata koji se izdaju za stanovnike druge strane, odnosi konkretno na Srbe koji žive na KiM. Kurti se setio posle 11 godina da krene sa primenom sporazuma, tako što će uvesti ulazno-izlazni dokument. On se po sporazumu odnosi na građane Srbije koji žive u centralnoj Srbiji, a ne Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. Kurtija zanima samo ukidanje srpskih ličnih karata Srbima na KiM, jer on tako želi da istisne postojanje srpske države na prostoru Kosova i Metohije. Takođe, njih interesuje samo da ukinu KM tablice. On ne želi prisustvo srpskih insitucija na prostoru Kosova i Metohije. Kada govorimo o tablicama, sporazumom iz 2011. predviđeno je da svi koji imaju vozila i žive na Kosovu i Metohiji mogu da preregistruju svoja vozila na RKS table, koje je izdavala Priština, ili KS table koje je izdavao UMNIK. Mi smo izdejstvovali da produžimo njihovo trajanje tih KM tabli za još pet godina, pa da kada te godine isteknu ponovo razgovaramo o tome. Taj rok je trebao da važi do septembra 2021. godine, a Priština godinu dana ranije donosi odluku da ukine KS tablice. Mi smo reagovali i ukazali svima da se na taj način krše sporazumi. Ukidanjem KS tablica ne ostavlja se mogućnost Srbima da biraju između KS tablica i RKS tablica. U Briselu se niko nije zabrnuo, iako smo stalno apelovali - niko nije želeo da izvrši pritisak na Prištinu. Kurti je izazvao novu krizu uvođenjem tablica države Kosovo.  

"Nema predaje, srpska lična karta ostaje"

Svoje mišljenje o celoj situaciji iskazali su i Srbi sa severa Kosmeta. Na više lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice danas i prethodnih dana izlepljeni su plakati sa natpisima protiv odluke vlasti u Prištini da od 1. avgusta počne preregistracija vozila srpskih tablica sa početnim slovima gradova na KiM i o nevaženju srpskih ličnih karata.

Na plakatima piše "Nema predaje, srpska lična karta ostaje". Uprkos pozivima Aljbina Kurtija na srpskom jeziku o sprovođenju odluka njegove vlade, plakatima se šalje poruka vlastima u Prištini da njihova odluka nije prihvatljiva na severu Kosova i Metohije.

Zapadni organizatori i albanski “izvođači radova”

Nema nikakve sumnje da je u toku novi udar na Srbe, kao što je takođe sigurno i ko zaista stoji iza ovog paklenog plana. Kao i svaki put u istoriji, Albanci su samo “izvođači radova” dok pravi organizatori haosa sede daleko u zapadnim prestonicama.

Profimedia
 

Zapad kao sila u povlačenju sa geopolitičkog terena, očigledno, pokušava da stvori što veći broj žarišta kako bi svoj neminovni pad usporio. Kosovo i Metohija su samo jedna od “karata” na koje može da računa.

Srećom, geopolitička slika sveta nije ista kao devedesetih godina prošlog veka. Pored toga, Srbija je danas mnogo snažnija i svakako neće dozvoliti bilo kakvo iživljavanje nad svojim narodom u južnoj srpskoj pokrajini. Toga su svesni i Albanci, međutim oni moraju da slede naređenja svijih mentora koji su prvo zverski bombardovali našu zemlju, a zatim i priznali nezavisnost kvazidržave na jugu Srbije. 

Slede novi udari na Srbiju

Zapadu nikako ne odgovara snažna i neutralna Srbija, pa će koristiti svaku priliku kako bi destabilizovao našu zemlju. U tom svetlu može da se gleda i ovaj potez njihovih piona koji su protivpravno proglasili nezavisnost tzv. države Kosovo. To svakako nije i jedini front na koji će zapadne sile da računaju.

Nedavno smo imali priliku da svedočimo divljanju opozicionih partija i pokreta u Novom Sadu, gde se okupilo nekoliko desetina levo-liberalnih ekstremista koji su uglavnom došli iz drugih gradova da navodno protestuju protiv Gradskog urbanističkog plana. Taj protest se završio demoliranjem grada i cepanjem srpske zastave.

U veoma bliskoj budućnosti se mogu očekivati i druge provokacije koje za krajnji cilj imaju destabilizaciju zemlje. Ipak, srpska država je daleko snažnija, a narod jedinstveniji nego što je to bio slučaj do pre 10 godina kada su se zapadni ambasadori pitali za sve u Srbiji. 

“Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al’ zube polomi”, rekao je Petar II Petrović Njegoš, a u istinitost ovih stihova će se uskoro uveriti svako ko pokuša da, na bilo koji način, udari na Srbiju i srpski narod.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike