Vanredna konferencija zbog napete situacije na KiM, Petković: Kurtija zanima samo ukidanje ličnih karata Srba na KiM

30.07.2022

12:32

0

Ministar spoljnih poslova i funkcioner SNS Nikola Selaković izjavio je da Albanci spremaju "pakao" na KiM ranije danas

Vanredna konferencija zbog napete situacije na KiM, Petković: Kurtija zanima samo ukidanje ličnih karata Srba na KiM
Petar Petković - Copyright Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas na vanrednoj konferenciji u Palati Srbija da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM.


- Kurtija ne interesuje sporazum, ni ulazno-izlazni dokumenti, njega interesuje ukidanje srpskih ličnih karata Srba koji imaju prebivaliste na KiM, jer želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM - istakao je Petković povodom najave odluke Prištine da 1. avgusta primeni kako su naveli recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica.

On je naveo i da Kurtija takođe ne zanimaju registarske tablice, već da ukine KM tablice koje izdaje Republika Srbija za prostor Kosova i Metohije.

Srbi nece da izvrše preregistraciju tablica, jer ne žele da žive u lažnoj državi, već žele da imaju institucije svoje države na severu Kosova.

Odluke Prištine su suprotne svim dosadašnjim sporazumima, ukazao je Petković.

On je dodao da je jasno da Kurti pokretanjem sporazuma iz 2011. godine krši već stečena prava, i istakao da tako i Srbi imaju pravo da sami primene Briselski sporazum iz 2013. godine i formiraju Zajednicu srspkih opština.

Kurti zeli da uruši dijalog i izazove krizu, rekao je Petković i pozvao zemlje Kvinte da urazumi i zaustavi Prištinu sa primenom ovih protivpravnih jednostranih poteza, jer posledice mogu biti nesagledive, a najveća odgovornost je na njima.

Petković je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio konsultacije sa predstavnicima Srba sa KiM i da će se tim povodom obratiti sutra u 10.00 sati i takođe pozvati zemlje Kvinte da utiču na Prištinu da se urazumi.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike