Petković apelovao na zemlje Zapada da što pre omoguće formiranje ZSO! Prilikom dodele ordena majci sa KiM poslao jaku poruku (VIDEO/FOTO)

06.07.2022

06:38

0

Neko pušta Kurtija da se ponaša tako da stvara ozbiljnu krizu koja može da ugrozi mir i stabilnost, istakao je Petković

Petković apelovao na zemlje Zapada da što pre omoguće formiranje ZSO! Prilikom dodele ordena majci sa KiM poslao jaku poruku (VIDEO/FOTO)
Tan2022-7-5_125246836_0 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na vlasti na Kosovu kako bi se formirala Zajednica srpskih opština (ZSO).

On je naveo na  vanrednojnkonferenciji za medije i da premijer Kosova, Aljbin Kurti (Albin), za kraj septembra ili početak oktobra "najavljuje veliki napad na Srbe."

-Dobro upamtite ovaj moj poziv međunarodnoj zajednici, jer se obraćamo njima, najmoćnijim državama Zapada. Oni su ti koji mogu da formiraju ZSO - rekao je novinarima Petković.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

On je ocenio i da jedino države Zapada mogu da pomere dijalog korak napred, kako bi Kosovo, kako je naveo, ispunilo svoje obaveze.

Kako je istakao ZSO je dugotrajni kamen spoticanja u dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa dve strane, započetog uz posredovanje Evropske unije pre jedanaest godina.

Petković je ponovo kritikovao odluku Vlade Kosova od 29. juna, prema kojima bi registarske oznake sa gradovima na Kosovu koje i dalje izdaju organi Srbije, trebalo da se zamene RKS (Republika Kosovo) tablicama u roku od 1. avgusta do 30. septembra.

Reč je uglavnom o automobilima sa registarskim oznakama KM (Kosovska Mitrovica), dok su one sa gradovima južno od Ibra, kao što su PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren) ukinute pre desetak godina.

"Neko pušta Kurtija da se ponaša tako da stvara ozbiljnu krizu koja može da ugrozi mir i stabilnost", istakao je Petković.

Evropska unija (EU) je ranije navela da je blagovremeno bila obaveštena o odluci kosovske Vlade da će ukinuti registarske tablice koje izdaju organi Srbije na Kosovu.

Portparol EU Peter Stano je naglasio da zvanična Priština ima pravo na takvu odluku.

Petković je na konferenciji, međutim, poručio i da se može destiti ozbiljna kriza sa nesagledivim posledicama.

Ukidanje tih tablica je predviđao i sporazum o slobodi kretanja, koji su Kosovo i Srbija postigli 2011. godine, ali se on nikada nije realizovao na severu Kosova. Do prošle godine zvanična Priština je tolerisala KM tablice, iako ih je smatrala nelegalnim.

 

"Borimo se za našu decu, dok imamo naš narod na KiM imamo budućnost"

 

 

Inače, Petković je juče u Kripti Hrama Svetog Save, gde je prisustvovao dodeli ordena Svete majke Anastasije, posebno naglasio da nema veće časti da orden Svete majke Anastasije porimi jedna majka, Ana iz Žitkovca koja ima 11 dece. 

On je stakao da se na KiM rađa najviše srpske dece.

-Borimo se za našu decu, za naš narod, jer dok god imamo naš narod na KiM imamo budućnost u južnoj pokrajini - naglasio je.

Dodaje da država čini isto i u centralnoj Srbiji i ulaže napore da se pojača populaciona politika.

U tom smislu podseća da za prvo dete majka dobija 300.000 dinara, da za drugo dete dobijaju dve godine mesečno po 10.000 dinara, za treće 20.000 dinara narednih 10 godina, a 18.000 narednih 10 godina za četvrto dete.

Primećuje da nije sve u novcu i navodi da se u siromašnim državama mnogo više dece rađa, ipak dodaje da je potrebno da država, kao što je naša to učinila, pokaže koliko je važno da se ojača naša populaciona politika.

-Nadam se da će Ana i njena porodica iz Žitkovca da nastavi da se uvećava jer tako se snaži država Srbija na našem KiM za koje se borimo i za koje ćemo se boriti - kazao je Petković.

Ana Vuković, majka 11-oro dece iz sela Žitkovac kod Kosovske Mitrovice, izrazila je sreću i ponos time što je danas dobila orden.

-Bog sve uredi kako je najbolje. Nisam planirala ovoliko dece, ali Bog mi ih je dao. Hvala mu na svemu - kazala je Vuković i navodi da svoju decu uči tome da budu pošteni, vredni i hrabri.

Osvrnula se i na pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju koja je njenoj porodici napravila kuću prošle godine, a na pitanje da li želi još dece, kaže "zašto da ne, ako da Bog".

Predsednica Fondacije Dajana Paunović istakla je da je cilj njene Fondacije da osvetli majke koje su danas dobile orden, da ih podrži jer, kako ističe, one su heroine nadseg društva.

Orden nosi ime po prepodobnoj Anastasiji, majci Svetog Save, koja je rođena 1125. godine, a po rođenju dobila je ime Ana. Udala se za velikog srpskog župana Stefana Nemanju, sa kojim je u ranim godinama braka dobila sinove Vukana i Stefana, a kada je imala skoro 50 godina rodila je Rastka Nemanjića - Svetog Savu.

Stefan Nemanja i Ana imali su i ćerke Jefimiju, Elenu i još jednu čije ime istorija nije zabeležila. Kada je imala 71. godinu Ana se zamonašila, tada dobila ime Anastasija i povukla se u manastir Presvete Bogorodice u Kuršumliji. Monahinja Anastasija preminula je 22. juna 1200. godine, a sahranjena je u priprati manastira Studenice, gde njene mošti počivaju i danas.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike