Nedelja usred srede: Vučić, Rama i Kovačevski zajedno u Brisel, napredak u dijalogu Beograda i Prištine, Šapić novi gradonačelnik

22.06.2022

18:01

0

Glumac Milan Vasić premijerno je predstavio svoju pesmu "Poleteo soko sivi", koju je posvetio srpskim korenima i tradiciji

Nedelja usred srede: Vučić, Rama i Kovačevski zajedno u Brisel, napredak u dijalogu Beograda i Prištine, Šapić novi gradonačelnik
pregeld politika 2206 copya - Copyright 24sedam/Twitter

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit EU - Zapadni Balkan, koji će se održati u Briselu 23. juna 2022. godine.

Lideri Zapadnog Balkana ujedinjeni

Odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu, kako je saopšteno, predstavlja još jedan korak u borbi za napredak ove tri zemlje, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, trojica lidera daju konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama.

Instagram/buducnostsrbijeav
Trojica lidera donela su odluku o zajedničkom odlasku na samit u Briselu

 

"Svesni smo da teme o kojima ćemo razgovarati na samitu neće biti lake, ali će naše učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije", navodi se u saopštenju iz Predsedništva.

Kako se očekuje, lideri EU usvojiće na samitu u Briselu 23. i 24. juna zaključke o Zapadnom Balkanu koji bi trebalo da pozovu na "ubrzanje procesa pristupanja", unapređenje "postepene integracije" EU i regiona, ali i naglase važnost napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u Briselu.

Napredak u dijalogu Beograda i Prištine

Iz Brisela su u međuvremenu stigle i dobre vesti, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine. Naime, Beograd i Priština su usvojili Mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU. Izaslanik EU, Miroslav Lajčak ocenio je ovo kao "veliki korak napred".

Twitter/PetkovicPetar printscreen
Petar Petković nakon postignutog sporazuma sa Prištinom u Briselu

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da usvajanje smernica za primenu dogovora o energetici znači da na KiM imamo srpsku kompaniju Elektrosever koja pruža usluge distribucije i koja ima mogućnost uvoza i izvoza električne energije, što znači da ćemo moći ponovo da isporučujemo električnu energiju iz centralne Srbije ka severu Kosova i Metohije.

"Mi smo mapom puta uspeli da se dogovorimo oko energetike i otvoren je put za razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština. Čekali smo 10 godina na implementaciju sporazuma o energetici, čekamo 10 godina i na implementaciju Briselskog sporazuma i prvih šest tačaka koje se odnose na forimiranje Zajednice srpskih opština", naglašava Petković.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak najavio je nedavno da u Briselu priprema sastanak premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i da se nada da će do njega doći pre letnjih odmora

Beograd dobio novog gradonačelnika

Za novog gradonačelnika Beograda, nakon izbora održanih aprila ove godine, većinom glasova u Skupštini grada izabran je dosadašnji prvi čovek opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić.

On je 68. gradonačelnik grada Beograda, a za njega je glasalo 57 odbornika. Tom prilikom izabrani su i zamenik gradonačelnika kao i 13 članova Gradskog veća.

Tanjug/Sava Radanović
Aleksandar Šapić u prvom obraćanju nakon što je izglasan za gradonačelnika Beograda

 

U svom prvom obraćanju nakon izglasavanja, Šapić je poručio da je ovo novi početak jedne velike odgovornosti.

-Želim da se zahvalim svim sugrađanima. Učiniću sve da njihovo poverenje ne prokockam i da ih nijednom ne razočaram. Jednako ću se boriti za interese svih Beograđana - rekao je Šapić.

Novi gradonačelnik je istakao da je primarni cilj da spreme Beograd za predstojeću jesen i zimu.

Poleteo soko sivi

Glumac Milan Vasić premijerno je predstavio svoju pesmu "Poleteo soko sivi", koju je posvetio srpskim korenima i tradiciji. Pesma govori o porodici, ognjištu, veri. Projekat je podržala Kancelarija za KiM i učestvovala u njegovoj realizaciji. 

24sedam/Goran Sivački
Glumac Milan Vasić predstavio je pesmu "Poleteo soko sivi"

 

Milan Vasić se emotivnim rečima zahvalio svima koji su podržali projekat, poručivši da ovo za njega nije snimanje pesama i spotova, već misija za očuvanje prave kosovske pesme, tradicije, vere, porodice, ognjišta.

-Želim da svako ko pogleda ovaj spot poželi da obiđe najveće srpske, pa i evropske svetinje: Dečane, Gračanicu, Prizren, rekao je Vasić naglasivši da kadrovi koji su snimljeni u ovom spotu pripadaju najlepšim predelima Kosova i Metohije, od Šare i Brezovice, preko Velikog Ropotova, manastira Visoki Dečani.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike