Šta piše u zaključku o Zapadnom Balkanu koji će lideri EU usvojiti u četvrtak u Briselu?

21.06.2022

14:34

0

Sadržaj dokumenta bi do sastanka Evropskog saveta mogao da bude izmenjen

Šta piše u zaključku o Zapadnom Balkanu koji će lideri EU usvojiti u četvrtak u Briselu?
eu-g920d0bd99_1920 - Copyright Pixabay

Lideri EU usvojiće na samitu u Briselu 23. i 24. juna zaključke o Zapadnom Balkanu koji bi trebalo da pozovu na ”ubrzanje procesa pristupanja”, unapređenje "postepene integracije” EU i regiona, ali i naglase važnost napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saznaje danas Tanjug u Briselu.

U nacrtu zaključaka samita, koje predstavnici zemalja članica pripremaju za sastanak lidera u četvrtak i petak, a u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da Evropski savet ”potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova” na Zapadnom Balkanu, između ostalog i "kroz dijalog Beograda i Prištine, a u cilju normalizacije odnosa Srbije i Kosova".

Dokument, čiji bi sadržaj do sastanka Evropskog saveta još mogao da bude izmenjen, ponavlja ”nedvosmiselnu podršku EU perspektivi članstva Zapadnog Balkana, ali i podseća na značaj reformi na Zapadnom Balkanu, prvenstveno u oblasti vladavine prava, a posebno onih koji se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Partneri iz regiona se pozivaju i da garantuju ”prava i jednak tretman pripadnika manjina”.

U dokumetu, za koji se očekuje da bi trebalo da potvrdi preporuku Evropske komisije o davanju kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, i evropske perspektive Gruziji, BiH se poziva da primeni obaveze iz političkog dogovora postignutog 12. juna 2022. godine u Briselu, što bi ”zemlji omogućilo napredak na evropskom putu, u skladu sa postavljenim prioritetima”.

Kada je rečc o evropskom putu Severne Makedonije i Albanije za sada se još čeka dogovor EU diplomata o rečniku koji će biti upotrebljen u finalnim zaključcima lidera EU.

Nacrt zaključaka koje bi lideri EU 27 trebalo da usvoje, a u koji je Tanjug imao uvid, trebalo bi takođe da podrži ideju francuskog predsednika, Emanuela Makron, koji zagovara formiranje Evropske političcke zajednice, koja bi ujljučivala i zemlje Zapadnog Balkana, a predstavljala bi novu platformu za političcku kooordinaciju na čitavom evropskom kontinentu.

Dodaje se da takav okvir ”neće biti zamena za politiku proširenja” i da će poštovati postojeće instrumente i autonomiju odlučivanja EU.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike