Skupština grada izglasala: Aleksandar Šapić je novi gradonačelnik Beograda! (FOTO/VIDEO)

20.06.2022

07:40 >> 16:16

0

Glavni grad danas je izabrao 68. gradonačelnika

Skupština grada izglasala: Aleksandar Šapić je novi gradonačelnik Beograda! (FOTO/VIDEO)
Tan2022-6-20_13524430_0 - Copyright Tanjug/Sava Radanović

Aleksandar Šapić izabran je za 68. gradonačelnika grada Beograda. Sednica Skupštine grada Beograda otpočela je u 10.30 sati, a nakon višečasovne rasprave usledilo je anonimno glasanje odbornika. "Za" Šapića je glasalo  57 odbornika u Skupštini Beograda. 

Danas se birao i zamenik  gradonačelnika kao i 13 članova Gradskog veća.

Nakon druge pauze, predsednik skupštine Beograda Nikola Nikodijević predložio je Aleksandra Šapića za gradonačelnika. Potom je napravljena još jedna pauza, a zatim je od 12.30 časova trajala višečasovna rasprava.

Šapić: Ovo je novi početak

Novoizabrani gradonačelnik Aleksandar Šapić obratio se prisutnim odbornicima:

- Ovo je novi početak jedne velike odgovornosti. Želim da se zahvalim svim sugrađanima

Učiniću sve da njihovo poverenje ne prokockam i da ih nijednom ne razočaram. Jednako ću se boriti za interese svih Beograđana.

Imamo novog gradonačelnika Beograda

Nakon višečasovne rasprave otpočelo je glasanje za 68. gradonačelnika grada. Odbornici su glasali anonimno. "Za" je glasalo 57 odbornika od ukupno 110 u Skupštini Beograda.

Opozicioni odbornici nisu učestvovali u glasanju za nove gradske čelnike.

Tajnim glasanjem, prozivkom, izabrana je i zamenica gradonačelnika Vesna Vidović, kao i 13 članova Gradskog veća koje je Šapić predložio.

Nikodijević: Šapić je moj predlog

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Govoreći o njegovoj sportskoj, ali i političkoj karijeri Nikodijević je istakao da su Šapićev odnos sa građanima, sve ono što je učinio za njih, njegova posvećenost radu, bili ključni kriterijumi.

-Upravo to me je navelo da Šapić bude moj predlog, kao i to što je odneo pobedu kao nosilac svoje liste - kazao je.

Šapić za govornicom

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Aleksandar Šapić je potom izašao za govornicu gde je govorio o kriterijumima za odabir svojih saradnika. 

Pročitao je i biografiju Vesne Vidović koju je predložio za zamenika.

- Izuzetno mi je drago što će ona biti predlog za mog zamenika, jer pripada onoj kategoriji kojoj sam se posebno bavio tokom kampanje, a to je prosveta. Radom naših nastavnika, učitelja,  vaspitača. Jedan od njenih prvih zadataka će biti adekvatan tretman, kako bi se prosvetni radnici osećali i živeli dostojanstveno - kazao je.

Šapić je na sednici predložio članove gradskog veća: Miloša Dangubića, Zorana Adamovića, Stevu Marušića, Gorana Spasjoevića, dr Borisa Bursaća, Vuka Marčetića, Aleksandru Čamagić, Mariju Leković, dr Nebojšu Petrovića, Ružicu Belanović, Igora Mušića, Violetu Filip i Slobodana Šolevića.

Inače, ako odbornici Skupštine grada daju "zeleno svetlo" predlogu Srpske napredne stranke, što se očekuje, prvi put na čelu prestonice naći će sportista.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U Skupštinskoj sali je, javlja reporter 24sedam, između ostalih i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, na početku je bila prisutna i Milica Đurđević Stamenkovski, osnivač Srpske stranke Zavetnici, Toma Fila koji je bio na listi SPS-a. 

Tu je, takođe, i trenutni gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Kako javlja reporter 24sedam on se po dolasku srdačno rukovao sa Aleksandrom Šapićem.

 

Deo opozicije napustio salu, Nikodijević: Ima preko 100 odbornika

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Na samom početku današnje sednice članovi kolacije Ujedinjeni za pobedu Beograda su napustili sednicu zbog nedostatka kvoruma, a potom su iz sale izašli i odbornici stranke Zavetnici i Dveri.

Predsednik Skupštine Grada je izjavio da je golim okom vidljivo da u sali ima preko 100 odbornika.

-Postoji način da se kvorum utvrdi na drugi način, ovo je promašena tema opozicije - istakao je. 

Nikodijević se na početku osvrnuo i na saradnju prethodne četiri godine.

-Sarađivali smo divno 4 godine, budite ponosni na ono što ste uradili za ovaj grad - kazao je.

 

Radojičić poželeo Šapiću puno uspeha

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

 

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić se zahvalio svima sa kojima je sarađivao, a  budućem gradonačelniku Aleksandru Šapiću je rekao da želi puno uspeha.

- Pred njim je puno izazova i verujem da će uporno i vredno raditi svoj posao - istakao je. 

Pred odbornicima konstantovane ostavke, potvrđeni mandati

Pre izbora gradonačelnika prestonice, zamenika i članova Gradskog veća. toga, pred gradskim odbornicima se našao Izveštaj Administrativno-mandatne komisije o podnetim ostavkama odbornika sa predlogom odluke o prestanku mandata odbornika Skupštine grada Beograda.

Potom je potvrđen i Izveštaj Administrativno-mandatne komisije sa predlogom odluke o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine grada Beograda.

 

Ostavke su podneli odbornici Robert Kozma sa izborne liste "Moramo-za dobar grad, Dušan Stojiljković sa izborne liste Milica Đurđević Stamenkovski, Mladen Kočica sa iste izborne liste, potom i Goran Vesić sa izborne liste Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve. Takođe, ostavku je podneo i Vladeta Janković sa izbirne liste "Ujedinjeni za pobedu Beograda."

I Rade Basta sa izborne liste Ivica Dačić- premijer Srbije je podneo ostavku na mesto odbornika.

Kako se navodi u odluci  Administrativno-mandatne komisije te ostavke su i konstantovane.

Odbornici Grada usvojili su Odluku o potvrđivanju mandata Nebojši Mladenoviću (SNS), Mirjana Stanković (SNS), Vladimir Vasić (SNS), dr Emiru Šefitiju (SNS), Nemanji Šegrtu (SNS), Bojani Sekulović (SNS), Mioni Stanković (SNS), prof.dr Mirjani Šašić (SPS),  Dobrili Joksimović (Moramo), Dušanu Novakoviću (SNS),  Zagorki Aleksić (SPS), Stefanu Jovanoviću (Zavetnici), Mariji Vukmirović (Zavetnici), Ivanu Nenadoviću (Ujedinjeni za pobedu Beograda) i Dušanu Pavloviću (Moramo).

 

14.juna doneta jednoglasna odluka SNS-a

Podsetimo, Gradski odbor SNS Beograda je 14. juna doneo jednoglasno odluku da za gradonačelnika Beograda predloži prvog na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Aleksandra Šapića.

Potom je Srpska napredna stranka (SNS) održala u četvrtak sednicu Predsedništva na kojoj je većina odlučila da kandidat za gradonačelnika bude Aleksandar Šapić, dok je za zamenicu predložena Vesna Vidović, takođe iz stranke.

Po Zakonu o glavnom gradu, posao gradonačelnika je da predstavlja i zastupa grad i stara se o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine grada.

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a vladajuća koalicija SNS i SPS ima 56 mandata. U novom sazivu je 48 odbornika SNS, lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" sa 26, koalicija "Moramo" ima 13 mandata, osam ima SPS, sedam lista "Nada za Beograd", a po četiri mandata "Zavetnici" i koalicija oko Dveri.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike