Olaf Šolc stiže u Beograd, kakve poruke donosi nemački kancelar?

09.06.2022

17:30

0

Prvi put u svojstvu nemačkog kancelara Šolc obilazi Zapadni Balkan

Olaf Šolc stiže u Beograd, kakve poruke donosi nemački kancelar?
Tan2022-6-8_135737161_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber

Nemački kancelar Olaf Šolc, tokom dvodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, stiže sutra u Beograd. 

Prvi put u svojstvu kancelara Šolc obilazi region kako bi, ocenjuju strani mediji, rešio zamrznute sporove, te pomerio političke blokade s mrtve tačke. Očekuje se da cilj njegove posete bude doprinos Nemačke poboljšanju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada.

Pored toga, ključna tema razgovora biće, kako je najavljeno u Berlinu, zajednička reakcija na rusku agresiju u Ukrajini.

 

Plan posete nemačkog kancelara

Olaf Šolc prvo stiže u Prištinu, gde će, između ostalog, posetiti vojnike KFOR-a, posle čega dolazi u Beograd. Uveče putuje u Grčku, gde će prisustvovati večeri sa predstavnicima zemalja regionalne inicijative "Proces saradnje jugoistočne Evrope“ (SEECP). Dan kasnije, u subotu, Šolc će posetiti Severnu Makedoniju i Bugarsku. 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da kancelar Šolc "dođe s teškim porukama koje se mnogima neće svideti", ali ističe zahvalnost Nemačkoj, čije investicije u Srbiji obezbeđuju 77.000 radnih mesta.

- Tih nekoliko sati sa Šolcem u petak biće od velikog značaja za nas. Nemačka je za nas najveći trgovinski partner, najveći u svemu, najveći investitor, ulaže u fabrike, zapošljava 77.000 ljudi... Hvala kancelaru Šolcu - rekao je predsednik Srbije, naglašavajući da bi Šolc došao čak i da nije bila odložena poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

TANJUG/ Sava Radovanović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

- Hvala mu na tome, neću to zaboraviti, Srbija to ume da ceni - poručio je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da će razgovori sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tokom posete Beogradu, biti teški, ali bitni za stabilnost i evropski put Srbije.

- Poseta kancelara Šolca je i te kako važna, jer je Nemačka najveći investitor i pojedinačni donator u Srbiji. Poruke koje ćemo čuti nisu ni lepe ni lake. Važno je da ih čujemo i da se razgovara. Nismo u prilici u razgovoru sa Nemačkom da biramo - rekao je Selaković, i naglasio da je Srbija pokazala da je stub očuvanja stabilnosti i mira u ovom delu Evrope.

Selaković je istakao da očekuje značajne teme prilikom posete Šolca, ne samo za Srbiju, nego i o nastavku evropskog puta Zapadnog Balkana.

TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković

 

- Posvećenost EU se ne dovodi u pitanje, to je put za očuvanje mira i stabilnosti u regionu - rekao je on.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da će među temama razgovora predsednika Vučića i kancelara Šolca biti ekonomija i investicije, ali i krupne političke teme, među kojima su pitanje Kosova i Metohije i rat u Ukrajini. Ukazao je da postoji jedna velika tema oko koje postoji suštinsko neslaganje, a to je pitanje Kosova i Metohije.

- Uz sve to, gajim umereni optimizam i umerenu nadu da ćemo uspeti da nađemo nekakav najmanji zajednički imenitelj, najmanje onaj koji smo imali za 16 godina vladavine Angele Merkel, a koji se svodi na zajedničko mišljenje da je potrebno očuvati mir i stabilnost na Balkanskom poluostrvu uprkos različitim političkim vizijama - rekao je Starović.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović ocenio je da je poseta nemačkog kancelara uvek važan politički događaj, ne samo za državu domaćina, već i za ceo region, te dodao da Šolc u Beograd stiže i sa ponudama od kojih će neke biti izražene jezikom ucena.

Tanjug / Zoran Žestić
Bivši diplomata Milovan Božinović

 

Božinović u izjavi za Tanjug navodi da Šolc dolazi u Beograd nesumnjivo u kontekstu ukrajinskog rata i globalnog pogoršanja prilika u Evropi, a možda i u svetu, i da donosi određene ponude.

- Mislim da će neke biti izražene jezikom ucene - ako nećete ovo, dobićete ovakve posledice, što je deo opšteg ambijenta da se prostor za samostalno delovanje malih država smanjuje, gde je jezik političke komunikacije ogrubeo i sveden je na to - jesi li ili nisi za mene - naveo je Božinović.

Šolc će, kako kaže, doći i sa pričom za koju će trebati hrabrosti da se do kraja sasluša i razume.

- Doći će sa pričom na koju će trebati da se odgovori, vodeći računa o tome šta su naše mogućnosti i šta je naš interes - naveo je on i podsetio da je naš interes da se približimo EU.

Ističe da bez Nemačke region ne može očekivati prosperitet i da je to realnost sa kojom se moramo pomiriti.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike