Plenković je uputio Srbiji "savet" povodom otkazane posete Lavrova, Vulin mu je odmah uzvratio

06.06.2022

13:51

1

Autor: I.K.

Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zatvorile su vazdušni prostor za prelet aviona ruskog ministra Lavrova, koji je danas trebalo da doputuje u posetu Beogradu

Plenković je uputio Srbiji "savet" povodom otkazane posete Lavrova, Vulin mu je odmah uzvratio
vulin plenković profimedia-0544103386_orig - Copyright 24sedam/Profimedia/MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin odgovorio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću koji je danas u Banskim dvorima komentarisao nedolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Beograd i Srbiji poručio da "ovo nije vreme za sedenje na dve stolice".

-Uvek je vreme da Srbija sačuva sebe i svoja prijateljstva, ali nikada nije vreme da Srbija dobija lekcije iz Hrvatske koju stranu da izabere. Ako postoji narod koji je nepogrešivo birao pogrešnu stranu istorije, onda je to hrvatski i ako postoji narod koji je Hrvate prevodio na pravu stranu istorije, onda je to srpski narod. Plenković ne razume da Srbija ima samo jednu stolicu - srpsku i da Srbija nije teritorija, već država, a države same odlučuju ko su im prijatelji, odgovorio je ministar Vulin Plenkoviću.

Hrvatski premijer ocenio je danas da "Srbija kao i sve zemlje mora dobro da pazi čiju stranu bira i drži".

-Ako ima ambicije da ide prema EU, mora se znati gde je. Ovo nije vreme za sedenje na dve stolice, rekao je Plenković.

Da podsetimo, Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zatvorile su vazdušni prostor za prelet aviona ruskog ministra Lavrova, koji je danas trebalo da doputuje u posetu Beogradu. Ova poseta zbog toga je otkazana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocanom-Harčenkom, koji ga je zvanično obavestio o nedolasku Lavrova. Kako je najavljeno, ovim povodom predsednik Srbije obratiće se naciji večeras u dnevniku RTS-a.

Ministar spoljnih poslova potom je održao konferenciju za novinare na kojoj je poručio da se desilo nešto nezamislivo.

-Oduzima se pravo na ostvarivanje spoljne politike. Beograd je lišen prava da vodi suverenu politiku. U pitanju je demonstracija koliko daleko EU i NATO mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava, poručio je Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da neprijateljski potezi pojedinih zemalja, kojima je sprečena poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji, neće sprečiti Moskvu da nastavi saradnju sa prijateljskim državama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike