Sastali se predsednik Vučić i Bocan Harčenko: Poseta Lavrova otkazana

06.06.2022

05:10 >> 09:04

0

Autor: I.K.

Susedne zemlje zabranile su za prelet službeni avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, te je njegova poseta Srbiji otkazana

Sastali se predsednik Vučić i Bocan Harčenko: Poseta Lavrova otkazana
Tan2022-6-6_103117138_1 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom danas u 10 časova, u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Pretpostavlja se da će tema, pored bilateralnih odnosa, situacije u regionu i svetu biti i najavljena ali po svemu sudeći otkazana poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu.

Uprkos najavi da će ministar Lavrov posetiti Srbiju 6. i 7. juna i razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Srbije, predsednikom Narodne skupštine i srpskim patrijarhom, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u nedelju da su susedne zemlje Srbije zatvorile vazdušni prostor za let aviona ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

„Baš danas, pre sat vremena, zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su kanal komunikacije, ne dozvolivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se pripremao za Srbiju", rekla je Zaharova juče za italijansku TV La7.

Navela je da je ruska delegacija trebalo da stigne u Beograd na razgovore.

"Zemlje članice EU i NATO su zatvorile vazdušni prostor, zatvorile su još jedan kanal komunikacije", navodi RIA reči Zaharove.

Ona je dodala da Rusija, za razliku od Evropske unije, neće postavljati gvozdenu zavesu.

Prethodno je agencija Interfaks javila, pozivajući se na visokorangirani izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, da je to ministarstvo potvrdilo da Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebalo da poseti Beograd 6. i 7. juna.

Agencija navodi da je na precizirano pitanje da li je zbog toga otkazana poseta Lavrova Srbiji, diplomata primetio:

"Naša diplomatija još nije ovladala sposobnošću teleportacije".

Teme razgovora trebalo je da budu bilateralna politička i ekonomska saradnja, razmena mišljenja o situaciji u regionu Balkana, kao i aktuelna međunarodna pitanja.

Podsetimo, u dvodnevnu posetu Zapadnom Balkanu dolazi nemački kancelar Olaf Šolc, a potvrđeno je da će Srbiju posetiti 10. juna. Pored Beograda, Šolc je otputovati i u Prištinu gde će posetiti i nemačke trupe Kfora.

U saopštenju iz kabineta kancelara, razlog posete je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, doprinos Nemačke na unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da "u svetu kada dve strane ne žele da razgovaraju i ne žele da se saslušaju značajno je da imate zemlju gde mogu da dođu i ministar spoljnih poslova Rusije i nemački kancelar i ocenila da je to teška pozicija, ali najispravnija moguća.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
premijerka Srbije Ana Brnabić

 

Ona je saopštila, pre nego što je zvanično potvrđeno da je Lavrovu onemogućeno da doleti u Beograd, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi na poseti Sergeja Lavrova, te da je situacija u vezi sa posetom Lavrova Srbiji izuzetno komplikovana.

„Kada imate posetu na ovako visokom nivou kao što je poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, pomislili biste da su ljudi, posebno u kriznim vremenima kakva su danas kad je svet na ivici Trećeg svetskog rata, zainteresovani da čuju njegove pozicije koliko god se ne slagali sa njim i mislili da su pogrešne i da nisu u skladu sa međunarodnim pravom", navela je Ana Brnabić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike