Vučić o hajci na njega koju Hrvatska vodi: Jasenovac nije mit, to je zla kob, naša najveća tragedija

25.05.2022

10:06

0

On dodaje da Hrvati zaboravljaju da su najteži zločini nad Srbima počinjeni upravo u Hrvatskoj

Vučić o hajci na njega koju Hrvatska vodi: Jasenovac nije mit, to je zla kob, naša najveća tragedija
Aleksandar Vučić (7) - Copyright Printscreen/Pink

Predsednik Srbije koji boravi u Davosu odgovorio je i povodom hajke i napada koji dolaze iz Hrvatske, a povodom optužnice koju je podiglo Tužilštvo za ratne zločine protiv hrvatskih oficira za granatiranje izbegličke kolone tokom akcije "Oluja". Iz Zagreba tim povodom stižu pretnje da će biti sprečen ulazak Srbije u EU, kao i zahtevi da se protiv Vučića podigne optužnica.

- Pojedine države članice EU misle da imaju pravo da odrede šta ćete vi da kažete i uradite. Jer ako niste dovoljno poslušni, kao što je bilo prethodno rukovodstvo koje je pred njima puzilo, čim neko nije takav, čim neko kaže "poštujemo vaše žrtve, ali ne odustajemo od toga da pravda za našu decu bude pronađena", odmah ste zločinac i najcrnji neprijatelj - rekao je Vučić.

On je ocenio da su Hrvati naviknuti da im neko podilazi.

- Nećemo da im podilazimo. Kao što branite Finskoj i Švedskoj da budu deo NATO-a, tako će i nama da zabrane da budemo deo EU. Ako je i to cena na kraju krajeva, ako treba da se sa tim saglasimo da ne treba da odgovaraju ubice naše dece, male Nevenke i Žarka, bake i unuka iz porodice Drča, izvinite, jesu li to vrednosti za koje treba da se zalažemo? Ne možemo da ih prihvatimo. Ne znam kako to zamišljaju - poručuje Vučić.

On dodaje da Hrvati zaboravljaju da su najteži zločini nad Srbima počinjeni upravo u Hrvatskoj i da je najviše Srba ubijeno tamo, više nego u svim ratovima zajedno na samo jednoj lokaciji.

- Ja sam u stanju da govorim o žrtavama koje su Srbi napravili drugima, ali oni nisu. Zahtev hrvatske Akademije nauka i umetnosti je da se spreči jasenovački mit. Ali to nije mit, to je jasenovačka zla kob, naša najveća tragedija. Pre svega srpskog naroda, ali i Roma i Jevreja. Najveće stradalno mesto na prostoru bivše Jugoslavije. Ni nacisti nisu verovali. I zašto da zaboravimo, da biste lepo pisali o meni? Neka hvala, vi svoje, mi svoje - poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, a taj susret ocenio je kao "vrlo kratak".

Vučić je novinarima u Davosu tako odgovorio na pitanje kako je protekao ovaj susret nakon brojnih napada na njega i Srbiju koji stižu iz Hrvatske.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike