Miloš Vučević: Zadatak predsednika je da se bori za interese Srbije

25.05.2022

08:52

0

Smatra da Srbija ne treba da slepo sluša ni zapad ni Rusiju ''ni neku petu stranu'

Miloš Vučević: Zadatak predsednika je da se bori za interese Srbije
Snimak ekrana 2022-05-25 103616 - Copyright Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Gradonačelnik Novog Sada i član Predsedništva SNS Miloš Vučević ocenio je danas da je ''politički težak'' boravak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Davosu gde, kako kaže, dominiraju antiruska histerija i poruke o podeli sveta na dva tabora, dodajući da nema trećeg puta za zemlje kao što je Srbija.

Vučević je rekao da su takve poruke sve glasnije, a to otežava normalno funkcionisanje ne samo Srbije, već svih država koje, kako kaže, žele da razmišljaju svojom glavom i vode računa o svojim nacionalnim i državnim interesima.

- A to je nemoguće. Njihove poruke su: "Ili ste apsolutno sa nama, koliko god da vas to košta, ili ste protiv nas", rekao je Vučević za TV Pink povodom učešća predsednika Vučića na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Govoreći o pritiscima kojima je izložen Vučić, Vučević je naveo da se od Srbije traži da bude deo sveta koji je uveo sankcije Rusiji i osudio agresiji Rusije na Ukrajinu i ugrožavanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, dok se, primećuje, s druge strane pojačava inače konstantan pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

- I kaže se da ne postoje dva puta. Za Srbiju ne važi princip nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta - rekao je Vučević.

Smatra da Srbija ne treba da slepo sluša ni zapad ni Rusiju ''ni neku petu stranu'', već da dobro sagleda sebe i svoje interese. Vučević je primetio da oko budućeg telefonskog razgovora Vučića i Putina o gasu ''provejavaju poluinformacije'' da se dvojica predsednika neće čuti i da Putin nema u agendi razgovor sa Vučićem.

- Kad se budu čuli, a možda se to desi, rekao bih da hoće, opet će reći Vučić nas konfrontira sa zapadnim svetom, ko je on da priča sa Putinom... Zadatak predsednika je da se bori za interese Srbije i da traži sagledavanje i prihvatanje naše pozicije i sa zapada i sa istoka - naveo je Vučević.

Lisi Niesner/Pool via AP
 

Povodom najavljenje posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji i izjave da će Beogradu biti ponuđeno znatno brže napredovanje ka EU uz uslov da uvede sankcije Rusiji, Vučević kaže da očekuje da će zahtev biti i konačni pravnoobavezujući ugovor sa Prištinom.

- Samo da se ne desi ponovo presedan. Kipar su u EU primili bez definisanih granica, a za nas je Kipar jedinstvena teritorija - kazao je Vučević.

Kako kaže, EU ne treba da favorizuje Ukrajinu u procesima pristupanja, a da Srbiji ne dozvoljava da postane članica dok ne reši pitanje KiM tako što će, kaže, priznati nezavisnost Kosova i uvesti sankcije Rusiji.

- Da sve to i uradimo, nisam siguran da bi nas primili - rekao je Vučević.

Slika ekrana/jutjub/ BN TELEVIZIJA
 

Dodao je da Srbija treda da ide evropskim putem jer kako kaže, nema bolju opciju. Naše geografsko okruženje i istorijski kontekst je takav da Srbija mora da ide u tom pravcu i da sarađuje sa evropskim državama. Na pitanje kada će početi konsultacije oko formiranja nove vlade, Vučević je rekao da izbori za republički parlament nisu završeni i da se početkom juna očekuje proglašenje konačnih izbora posle čega teče rok od 30 dana za konstituisanje Narodne skupštine.

- To bi bilo krajem juna ili početkom jula. Nakon toga je rok od 90 dana za formiranje vlade - pojasnio je Vučević i dodao da po završetku izbora SNS čekaju unutarstranački i međustranački razgovori o budućoj vladi

- Treba mi u SNS da vidimo kako ćemo i sa kim ćemo. Pretpostavljam da je pravac, pre svega, ka strankama nacionalnih manjina, Savezu vojvođanskih Mađara, ali moramo da vidimo i ostale opcije. Nakon toga sve to treba prevesti na razgovore sa strankama - rekao je Vučević.

Naveo je da ne može da kaže da li će vlada biti formirana brzo ili u dužem periodu, ali da je važno da se formira ''srpska vlada''. Na konstataciju da su ga mediji proglasili za jednog od najozbiljnijeg kandidata za premijera, Vučević je rekao da ga treći put u medijima kandiduju za tu funkciju i poručio da ''ne igraju na njega''.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike