Priština odbija da razgovara o pitanju nestalih i formiranju ZSO! (VIDEO)

13.05.2022

16:50

0

Autor: 24sedam

Direktor kancelarije za kosovo i Metohiju, Petar Petković, oglasio se nakon sastanka u Briselu

Priština odbija da razgovara o pitanju nestalih i formiranju ZSO! (VIDEO)
Tan2022-4-19_91212176_0 - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

- Upravo sam završio duge i teške razgovore. Današnji razgovori bili su opterećeni jednostranom i protivrpavnom odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo za Savet evrope. Ali činjenica da smo i danas ovde u Briselu pokazuje da smo odgovorna strana, koja vodi pre svega računa o miru i stabilnosti na porostoru Zapadnog Balkana. I ako nas neko napada, a bilo je u proteklih nedelja onih koji su nas napali da smo mi ti koji žele da destabilizuju prostor Zapadnog Balkana, mogli su i danas da vide, kao po ko zna koji put, da smo odgovorna strana jer ovde smo da razgovaramo.

- Ja sam iskoristio i ovaj trenutak da protestvujem protiv jednostrane oprotivpravne odluke Prištine. Razgovarali smo i brojnim i značajnim temama. Pre svega onima koji su važne za Srbe na Kosovu i Metohiji. Razgovarali smo o formiranju ZSO,  ulazimo u desetu godinu kako Priština odbija da formiza ZSO, to je za nas važno, ključno pitanje za normalizaciju odnosa - rekao je Petković.

Između ostalog, razgovaralo se i o ekonomskim pitanjima, kao i nestalim licima, rekao je direktor za KiM, Petar Petković.

Pomenuta je i sloboda kretanja, kao i zabrane ulaska srpskih političara na Kosovo i Metohiju, međutim, Priština odbija svaku inicijativu za dijalog. 

Ni danas nije došlo do direktnog susreta predstavnika Prištine sa Petrom Petkovićem u Briselu, a jedan od glavnih razloga je odbijanje da se uopšte razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština i o pitanju nestalih.

- Tu smo da čuvamo mir i stabilnost, tu smo da se borimo, ne pristajemo na ucene, ali s druge strane kao odgovorna strana shvatamo značaj dijaloga - naglasio je Petković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike