Šefovi diplomatija EU 16. maja o Zapadnom Balkanu i sankcijama Rusiji

13.05.2022

15:34

0

Na sastanku u Briselu pridružiće se i ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana

Šefovi diplomatija EU 16. maja o Zapadnom Balkanu i sankcijama Rusiji
tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Ministri spoljnih poslova EU održaće 16. maja debatu o Zapadnom Balkanu u svetlu posledica koje rat u Ukrajina ima na taj region, o načinima za jačanje otpornosti zemlja regiona u oblasti ekonomije, bezbednosti i diplomatije, ali i o njihovom usklađivanju sa EU pozicijama, odlukama i sankcijama prema Rusiji.

Prema navodima neimenovanog visokog evropskog diplomate u Briselu ”svi zapadnobalkanski pratneri su na strani EU” i ”odbacili su rusku agresiju”, a da se sa Srbijom, kao ”vrlo bliskim partnerom” radi na potpunom usklađivanju i sa EU sankcijama, što je.kako ocenjuje, samo "pitanje vremena”.

”Srbija je kandidat za članstvo u EU i naš vrlo blizak partner. Ona ima ozbiljnih ekonomskih problema u pridruživanju našim sankcijama. Radimo sa Srbijom i drugim partnerima širom sveta, slušamo njihove probleme i pokušavamo da ih rešimo.

Srbija je zemlja koja nam se pridružila u glasanju u UN, uskladila se sa svim našim izjavama o ruskoj agresiji, a jednino nisu primenili naše sankcije. Važno je podvući i to da Srbija ni na koji načini ne doprinosi zaobilaženju naših sankcija“, zaključuje visoki EU diplomata.

Šefovima diplomatija EU 27 na sastanku u Briselu pridružiće se i ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug