"Pokažite malo poštovanja prema Srbiji u kojoj je ubijeno 82 dece tokom agresije": Predsednik oštro odgovorio nemačkom novinaru (VIDEO)

05.05.2022

18:07

0

Autor: 24sedam

Svi kojima su danas puna usta teritorijalnog integriteta, drže nam predavanja kako treba da zaboravimo na Rezoluciju 1244 i poredak UN, rekao je Vučić

"Pokažite malo poštovanja prema Srbiji u kojoj je ubijeno 82 dece tokom agresije": Predsednik oštro odgovorio nemačkom novinaru (VIDEO)
Tan2022-5-5_142839309_0 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti danas posle sastanka sa nemačkom ministarkom odbrane Kristine Lambreht. On je u obraćanju još jednom ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i Republike Srpske u okviru Dejtonskog sporazuma.

- Ja sam više od šest hiljada puta govorio o teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u okviru BiH i poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bez obzira što sam to ponovio više od šest hiljada puta bar deset hiljada tekstova je izašlo o tome kako to nije istina i kako se samo čeka trenutak napada iz Srbije. Takve gluposti više ne mogu ni da objašnjavam ni da komentarišem. Samo sam rekao uvaženoj gospođi Lambreht da ćemo u narednim mesecima videti ko je govorio istinu – rekao je Vučić.

 

Predsednik se dotakao i nepravde koja je 1999. godine učinjena našoj zemlji.

- Kada govorite o teritorijalnom integritetu i može li se jednoj zemlji verovati, samo bih vas uvažene novinare iz Dojče velea zamolio da malo “uđete u naše cipele”. Jer tako sladostrasno kao što sada pričate o teritorijalnom integritetu BiH ili Ukrajine, tako nije bilo govoreno 1999. godine o teritorijalnom integritetu Srbije. Tada nikoga nije interesovao teritorijalni integritet Srbije, već je pogažen na najbrutalniji način, da bi se izdvojila jedna teritorija iz suverene, međunarodno priznate i nezavisne Srbije. Svi kojima su danas puna usta teritorijalnog integriteta, drže nam predavanja kako treba da zaboravimo na Rezoluciju 1244 i poredak UN. Ja razumem šta je politika sile i znam koliko smo mi mali i odlično znam kroz šta smo prošli i zato hoću da čuvamo mir i stabilnost. Odlično znamo na kojem putu se nalazimo – rekao je Vučić i podsetio da je NATO pakt tokom napada na Srbiju ubijao našu decu:

- Samo vas molim za malo poštovanja prema zemlji u kojoj je ubijeno 82 dece tokom agresije 1999. godine. Naša deca su nama važna i vredna. Molim vas da to imate u vidu. Upravo zato mi imamo određene rezerve prema sankcijama, jer smo i sami bili pod istim...

Tanjug/Zoran Žestić
 

Podsetimo, predsednik Vučić sastao se danas u Beogradu sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht, koja boravi u poseti Zapadnom Balkanu. Posle razgovora oni su se obratili novinarima.

- Zahvaljujem se Kristin Lambreht na razgovoru. Govorili smo o jasnoj evropskoj perspektivi i mogućnostima za brže približivanje Evropskoj uniji. To su važni signali, Nemačka je najvažniji partner Srbiji i to ne smemo da krijemo. Očekujemo da ove godine trgovinska razmena bude na nivou od oko 7,5 milijardi evra. Mislim da su to važne vesti za našu zemlju – rekao je Vučić.

- Mi smo pouzdan partner Srbiji za ulazak u Evropsku uniju, ali smo i otvoren partner i zato smo jasno artikulisali šta jedni od drugih očekujemo u tom procesu - istakla je Lambreht.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike