Obratio se predsednik Vučić nakon sastanka: Rekao sam ministarki Lambreht šta je naše trajno opredeljenje i pružio garancije!

05.05.2022

11:13 >> 13:07

0

Vučić se sa nemačkom ministarkom odbrane sastao odmah po povratku iz Berlina

Obratio se predsednik Vučić nakon sastanka: Rekao sam ministarki Lambreht šta je naše trajno opredeljenje i pružio garancije!
Aleksandar Vučić 2 - Copyright Printscreen Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht, koja boravi u poseti Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije i nemačka ministarka odbrane obratili su se prisutnima nakon završenog razgovora.

- Zahvaljujem se Kristin Lambreht na razgovoru. Govorili smo o jasnoj evropskoj perspektivi i mogućnostima za brže približivanje Evropskoj uniji. To su važni signali, Nemačka je najvažniji partner Srbiji i to ne smemo da krijemo. Očekujemo da ove godine trgovinska razmena bude na nivou od oko 7,5 milijardi evra. Mislim da su to važne vesti za našu zemlju - priča Vučić.

- Srbija će da čuva mir i stabilnost, pružio sam sve lične i političke garancije da ćemo se tako ponašati. Nisam koristio priliku da govorim loše o nekima iz regiona. Ko koliko govori istinu moći će da se vidi u narednih šest meseci. Imamo veliki prostor u razvoju zajedničkih mehanizama, već ove godine imamo značajno više aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu - dodaje.

Printscreen Tanjug
 

- Danas smo govorili i o sukobu u Ukrajini, o pitanju pravne i političke prirode sukoba postigli smo saglasnost, a ministarka mi je na učtiv način prenela očekivanja o ponašanju Srbije po ovom pitanju. Govorili smo o razgovorima i pregovorima sa Prištinom. Zahvalan sam na organizovanom jučerašnjem susretu. Zaključiću sa jednom rečenicom, koju Kristin govori: "Važno je da razgovaramo, da razgovaramo otvoreno i da budemo fer i iskreni jedni prema drugima pa makar se i svađali jer to u demokratskom duhu dovodi do rešenja". Ja  verujem u evropsku budućnost kao što verujem u dobru volju i namere nemačkog partnera da nam na  tom putu i pomogne - istakao je Vučić najavljući da će sutra u 18 časova govoriti o svemu tome što nas tek čeka.

Nakon predsednika Srbije obratila se nemačka ministarka.

- Mi smo pouzdan partner Srbiji za ulazak u Evropsku uniju, ali smo i otvoren partner i zato smo jasno artikulisali šta jedni od drugih očekujemo u tom procesu. Proces normalizacije će dobiti novi zamah, kao i proces normalizacije na Kosovu, kao i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine što Srbija jasno podržava. To je sve preduslov da se region može razvijati na miran način i bilo mi je drago da smo zajedno artikulisali razgovore na tu temu. Mislim da smo na dobrom putu da unapredimo vrednosti koje nas jačaju u Evropskoj uniji i daljeg približavanja Srbije EU - istakla je Lambreht.

Upitana da li se može stvarati dogovor sa zemljom koja ne podržava sankcije Rusiji, Lambreht je odgovorila:

- Srbija se nije sakrila već je dala svoj jasan odgovor i to treba pozdraviti. Na putu ka EU potrebna je normalizacija na Kosovu - istakla je ona.

- Ja sam javno govorio o teritorijalnom integritetu, o Republici Srpskoj i poštovanju Dejtonskog sporazuma, ali sam isto tako milion puta slušao o pripremi napada Srbije. Zato sam i rekao da će sve za šest meseci biti jasno. Kada govorimo o teritorijalnom integritetu Ukrajine, nikada nikoga nije interesovao integritet Srbije 1999. godine kako bi se izdvojila jedna teritorija iz suverene međunarodne priznate i nezavisne države. Ja razumem šta je politika sile i odlično znam na kom putu se nalazimo, ali vas molim za malo poštovanja prema ovoj zemlji u kojoj je 82 dece ubijeno tokom agresije i naša deca su nama važna i vredna. Upravo zato imamo određene uzdržanosti u sankcijama. Da mora da se pronađe kompromisno rešenje u regionu, ali ne ono koje bi 100 odsto voleli Albanci ili Srbi, ne rešenje koje će nekome da bude nametnuto.

- Verujem da ćemo uspeti da ostanemo pouzdani partner svakom našem prijatelju na zapadu i da ćemo ostati korektni sa onima sa kojima smo to bili do sada. Ali vas molim da jednoj suverenoj zemlji dozvolite da ima pravo da ponekad iskaže svoje rezerve po određenim pitanjima, a mi ćemo biti pouzdan partner Nemačkoj, i nikada nećemo dozvoliti ugrožavanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ali nemojte da nam branite da volimo jednako svoju zemlju koliko vi volite svoju - zaključio je Vučić.

Nemačka ministarka odbrane upitana je da prokomentariše bezbednosnu situaciju u regionu.

- Važno je da postaje jasno da Nemačka ne vodi brojne razgovore da bi izvršila pritisak, već naprotiv, pružamo podršku Ukrajini, da se što pre prekine taj rat ali ipak ne smemo izgubiti druge regione. Zato je važno unaprediti bezbednosnu situaciju Zapadnog Balkana. Ja sam danas ovde, a razgovori u Berlinu su takođe vođeni u tom smeru kako bi to postalo jasno. Vrlo je jasno koliki je uticaj Srbije na stabilnost na Balkanu - odgovara ona.

- Nemci imaju svoj stav koji nikada neće da promene. Mi bez njih ne možemo da idemo napred. Oni imaju jednu dobru osobinu, otvoreni su, iskreni i kažu vam u lice ono što vam mnogi kažu iza leđa. Trudim se da se ponašam na isti način i možda zato i nisam previše popularan. Nemamo nikakvih iluzija da ćemo mi da promenimo stav Nemačke po pitanju Kosova, ali zato mi tražimo od njih da je ono što su pokazali u prethodna dva dana - poštovanje i da nas čuju. Naše je da uradimo ono što je najbolje za našu državu, da radimo na poštovanju prava, gledamo na ekonomsku situaciju, za sve to će nam biti potrebna podrška nemačkog partnera i zahvalan sam i na poštovanju stavova sa kojima se ne slažu. A da očekujemo nešto više od velike Nemačke je suvišno - nadovezao se Vučić.

Sastanak Vučića i Lambreht u Palati Srbija počeo je oko 12.30 časova.

Vučić se sa nemačkom ministarkom odbrane sastao odmah po povratku iz Berlina, gde je razgovarao sa kancelarom Olafom Šolcem i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Ona će nakon Beograda posetiti Prišitnu, a juče je boravila u Sarajevu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike