Novi detalji o smrti Muamera Zukorlića: Ekshumacija odložena, a evo šta kaže njegov sin o tome

17.04.2022

06:31

0

Autor: J.S.J.

Kada je reč o analizama koje je predočio i Tužilaštvu, Usame kaže da je porodica želela da analize uzoraka urade najbolje klinike i da se zato dugo čekalo

Novi detalji o smrti Muamera Zukorlića: Ekshumacija odložena, a evo šta kaže njegov sin o tome
usame muft - Copyright ATAImages/ A.A.

Usame Zukorlić, sim preminulog muftije Muamera Zukorlića kaže da je Državno tužilaštvo BiH pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje.

-Mi smo kroz krivičnu prijavu zatražili da se formira međunarodna ekspertiza, koja bi izvršila ekshumaciju i obdukciju da bi se celokupna istraga uradila na najbolji mogući način, da ne bi sutra bilo ko ostavio tragove sumnje u konačne rezultate istrage", kazao je Usame Zukorlić.

Porodica je krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica podnela Republičkom tužilaštvu, a nadležnost je preuzelo Više tužilaštvo u Novom Pazaru.

Usame je kao podnosilac prijave već dao izjavu, a odmah je doneta i odluka o hitnoj ekshumaciji.

Međutim, ekshumacija je odložena, jer , kako kaže Usama, porodici treba vremena da se psihički za to pripremi.

-Ovo je vrlo neugodna, vrlo teška i vrlo emotivna situacija. Međutim potreba da se zna istina o okolnostima pod kojima je naš otac i lider umro nam daje snagu da prevaziđemo te emocije i teškoću koju osećamo-  rekao je Usame Zukorlić Prvoj televiziji.

Govorio je i o navodima da Islam ne dozvoljava ekshumaciju.

- Nisam čuo da je po šerijatu zabranjena ekshumacija. Ni od jednog islamskogučenjaka nisam čuo da je sportna ekshumacija u slučaju obdukcije i istrage i sumnji da se dogodilo ubistvo. Jeste sporno ako neko želi da izvrši ekshumaciju da bi se telo premestilo bez nekog posebnog razloga, to vam kažem kao teolog. Ali, ako je u pitanju istraga za jedno ovako krivično delo, tu spora nema nikakvog", naglasio je Zukorlićev sin.

Kada je reč o analizama koje je predočio i Tužilaštvu, Usame kaže da je porodica želela da analize uzoraka urade najbolje klinike i da se zato dugo čekalo.

"Nama je trebalo dva do tri meseca da nađemo adekvatne labaratorije u kojima bi radili analize, a onda smo čekali da stignu rezultati i to je jedini razlog zbog koga se čekalo 5 meseci", rekao je.

Usame Zukorlić je nedavno izneo tvrdnje da porodica sumnja da je nekadašnji lider SPP otrovan i da je to razlog njegove smrti pre nešto više od pet meseci. Pre nekoliko dasna je podneo Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv N.N. lica, kao i laboratorijske nalaze koji, kako veruje, ukazuju da njegov otac Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću.

Muftija Zukorlić iznenada je preminuo 6. novembra prošle godine, a tada se iz medija čulo da je uzrok srčani udar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike