Nedelja usred srede: Vučić odgovorio na napade, istraga smrti Muamera Zukorlića, u udesu Gogić nastradao, a Ljajić teško povređen

13.04.2022

18:50

1

Protekle nedelje održana je združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022", kojoj je prisustvovao i predsednik Vučić

Nedelja usred srede: Vučić odgovorio na napade, istraga smrti Muamera Zukorlića, u udesu Gogić nastradao, a Ljajić teško povređen
nedelja usred srede - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević ATAImages/A.A./Miloš Tešić Printscreen/Youtube/Aleksandar Vučić

Učestali napadi na Srbiju deo su kampanje koja se ubrzano vodi iz pojedinih centara moći, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na optužbe Aljbina Kurtija i Mila Đukanovića povodom nabavke naoružanja.

Usame Zukorlić šokirao je srpsku javnost kada je saopštio da će biti pokrenuta istraga smrti njegovog oca Muamera Zukorlića zbog sumnje da nije preminuo prirodnom smrću.

U teškoj saobraćajnoj nesreći teško je povređen Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije, a poginuo je njegov blizak saradnik Branko Gogić, direktor JP "Emisiona tehnika i veze" i predsednik IO SDPS-a. 

"Ostavite Srbiju na miru"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na napade koji sinhronizovano poslednjih dana dolaze pre svega od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, a koji komentarišu i ističu navodnu zabrinutost zbog naoružanja koje Srbija nabavlja.

Predsednik Vučić poručio je danas Ðukanoviću i Kurtiju da oni imaju veće brige, poput kriminala, korupcije i ekonomije, i da bi trebalo Srbiju da ostave na miru.

- Poslednjih šest meseci ubrzana je kampanja žigosanja Srbije, koja dolazi iz pojedinih centara moći, ali naravno, i iz dela regiona koji svoj uspeh uvek vidi u neuspehu i propasti Srbije. Ne od juče, izrazitija uloga u ogoljenoj mržnji prema Srbiji dolazi od Aljbina Kurtija i Mila Ðukanovića - podvukao je Vučić u video-izjavi.

Ukazao je da se oni u tome uvek služe neistinama, ogoljenim i otvorenim lažima, sa ciljem da sebe predstave kao žrtve, a Srbiju kao opakog agresora koji ih na svake načine ugrožava.

Tako su, navodi, iskoristili priliku da našu legalnu, legitimnu, potpunu regularnu i transparentnu kupovinu kineskog sistema FK3, koji služi za protivvazduhoplovnu odbranu, defanzivno oružje, iskoriste da celom svetu kažu da je Srbija kineski i ruski saveznik.

- Pokušavaju da nas prikažu kao nekog ko ugrožava mir u regionu, iako smo okruženi NATO teritorijama. Na koji način ih ugrožavamo defanzivnim oružjem, ni sami ne znaju da kažu - konstatovao je predsednik Srbije.

Dejstvovao "kornet"

Inače, na poligonu Pasuljanske livade održana je združena taktička vežba Vojske Srbije sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022", na kojoj je prvi put bilo prikazano dejstvo protivoklopnih raketa "kornet". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon vojne vežbe rekao da je prikazan samo deo vatrene moći Vojske Srbije.

- Ovo što smo prikazali samo je deo, nije ni blizu svega što imamo. Prosto nikome ne bi bilo jednostavno da se takvoj vatrenoj moći suprotstavi. Nastavićemo sa našim opremanjem - naglasio je Vučić.

On je tada najavio da će biti predstavljeno novo naoružanje, koje će biti do sada najmoćnije oružje koje će Srbija imati. Vučić je u izjavi za Rojters potvrdio da Srbija planira da nabavi francuske borbene avione "rafal".

Istraga smrti Muamera Zukorlića

Usame Zukorlić, sin Muamera Zukorlića, koga je i nasledio na mestu čelnika Stranke pravde i pomirenja, saopštio je javnosti da porodica sumnja da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je bio otrovan. 

On se, naime, pozvao na nezavisne nalaze dveju laboratorija iz inostranstva, te naveo da su obe potvrdile sumnju na trovanje, u jednom slučaju teškim metalima, a u drugom slučaju hranom. Zukorlić je i tužilaštvu podneo prijavu protiv N. N. lica zbog sumnje da je njegov otac otrovan.

Posle ove tvrdnje, oglasila se i udovica Muamera Zukorlića, Elma Elfić Zukorlić, koja je istakla da je zatečena ovakvom tvrdnjom, da nije ni znala da su rađene analize, te da je angažovala advokata koji će je zastupati u daljem postupku istrage smrti Muamera Zukorlića. 

Branko Gogić nastradao, Rasim Ljajić povređen

Branko Gogić, direktor JP "Emisiona tehnika i veze", poginuo je, a njegov saputnik, prijatelj i stranački kolega Rasim Ljajić, inače predsednik SDPS, teško je povređen u saobraćajnoj nesreći kod mesta Ražanj. Gogić je juče sahranjen na Centralnom groblju, u prisustvu porodice i brojnih prijatelja i kolega, a Rasim Ljajić, kome je pružena prva lekarska pomoć u Nišu, prebačen je u Beograd. On ima teške povrede, ali nije u životnoj opasnosti. 

 

Sastanak Vučića i Đilasa

Na predlog Dragana Đilasa, lidera Stranke slobode i pravde, da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o postizbornoj situaciji u Beogradu, sa Andrićevog venca upućen je poziv, te je ubrzo i došlo do sastanka.

24sedam/Goran Sivački
 

 

 

Predsednik Srbije nije se oglašavao nakon susreta, već je lider SSP saopštio da je tražio ponavljanje izbora u glavnom gradu ukoliko ne bude formirana legitimna većinska vlast. On je preneo da je predsednik Srbije rekao tokom sastanka da će izneti stav do kraja ove radne nedelje.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike