Predsednik Skupštine najavio: Konstituisanje novog skupštinskog saziva će biti u...

15.04.2022

16:50

0

Parlament će brzo nastaviti da obavlja svoju osnovnu, zakonodavnu funkciju

Predsednik Skupštine najavio: Konstituisanje novog skupštinskog saziva će biti u...
skupstina srbije sala total foto sivacki (1) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Skupština Srbije je trenutno u tranziciji između dva saziva, a u maju se očekuje konstituisanje novog saziva na osnovu rezultata izbora održanih 3. aprila, izjavio je predsednik Skupštine Ivica Dačić na otvaranju Beogradske konferencije pravnika u Domu Narodne skupštine.

Dodao je da će parlament brzo nastaviti da obavlja svoju osnovnu, zakonodavnu funkciju, a posle konstituisanja svih njegovih radnih tela, pre svega odbora i svoju kontrolnu funkciju.

- U proteklom periodu, odnosno poslednjem sazivu, imali smo živu aktivnost i radili u teškim uslovima zbog pandemije i kada smo morali donositi važne propise kako bi se ublažile posledice pandemije - podsetio je Dačić.

Dodao je da su među zakonima donetim u prethodnom sazivu posebno važni bili oni iz oblasti ekologije i energetike, koji, kako je rekao, imaju dugoročan strateški značaj za našu zemlju.

parlament.gov.rs
 

Kaže da je istorijski rezultat rada tog saziva promena Ustava u delu vezanom za izbor nocilaca najviših pravosudnih funkcija.

- Rezultat je istorijski, jer je ovo prva promena našeg Ustava nakon 2006. godine. Sproveli smo proces na koji se čekalo od donošenja ustava pre 16 godina. Još tada je bilo dosta primedbi, a glavna se odnosila na preveliko učešće zakonodavne i izvršne vlasti u tom izboru - rekao je Dačić.

Naveo je da su primedbe dolazile i sa evropskih adresa, od Evropske unije i Venecijanske komisije. Podsetio je da je 16. janaura sproveden referendum na kome su prihvaćene promene i da je bilo potrebno godinu dana da se usklade rešenja i sprovede procedura propisana Ustavom.

- Ponosan sam što smo javno obavili ovaj proces, bila su organizovana javna slušanja, eksperti su rekli svoj stav, takođe i ljudi iz stranaka, te nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom - rekao je Dačić.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Istakao je da su ovom promenom nezavisnost sudija i tužilaca podignute na viši nivo i učesnicima konferencije poručio da će svoje poslove obavljati uz najviše dostignute standarde. Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić rekao je da se obrazovanje pravnika ne završava diplomiranjem ni polaganjem pravosudnog ispita, već oni moraju stalno da se usavršavaju.

- Dobili smo nezavisnije pravosuđe a time je i stepen naše odgovornosti veći - rekao je on.

Mladim kolegama koji se obrazuju u pravosuđu poručio je da treba da budu svesni da je reč o profesiji koja je posebna i traži veliku odgovornost i pozvao njih i sve učesnike konferencije da usavršavaju pravosudni poziv Srbije. Predsednik Advokatske komore Beograda Momčilo Bulatović je istakao da je zaštita ljudskih prava osnovna uloga advokature i mladima koji će se opredeliti za ovaj posao poručio da od njih samih zavisi koliko će u tome uspeti.

Pixabay
 

Podsetio je da se ove godine obeležava 160 godina advokature u Srbiji, ali i na reči velikog pravnika i akademika Radomira Lukića da advokati svojim angažovanjem oslobađaju narod od straha od države i da su oni tu da spreče državu da krši ljudska prava.

Konferencija se nastavlja sutra i u nedelju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike