Ambasador SAD kritikovao Prištinu: Brine nas da je narušeno naše i poverenje kosovske javnosti

07.04.2022

13:32

0

Džefri Hovenier poslednji je u nizu diplomata na KiM koji su se negativno izjasnili povodom izbora novog glavnog tužioca na KiM

Ambasador SAD kritikovao Prištinu: Brine nas da je narušeno naše i poverenje kosovske javnosti
Džefri Hovenijer - Copyright Džefri Hovenier, Profimedia

Nakon što su se negativno o odluci Tužilačkog saveta da Bljerim Isufaj bude novi glavni tužilac na Kosovu i Metohiji oglasili šef Kancelarije EU u Prištini ambasador Tomaš Šunjog i ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode, svoj negativan stav izneo je i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenier. 

On je, oglasivši se na zvaničnom Tviter nalogu, ocenio da su "SAD zabrinute, te da je način na koji je Tužilački savet Kosova vodio ovaj postupak narušio poverenje kosovske javnosti i poverenje u TSK kao javnu instituciju".

Hovenijer je naveo da su “međunarodni predstavnici, uključujući članove ambasade SAD, bili pozvani da prisustvuju raspravi Tužilačkog saveta Kosova 6. aprila radi izbora sledećeg glavnog državnog tužioca.

"Naše prisustvo kao posmatrača ne treba smatrati podrškom procesa ili postupka”, napisao je Hovenijer na Tviteru.

On je rekao da su SAD u nekoliko navrata izrazile očekivanja od procesa izbora sledećeg glavnog državnog tužioca za koje “veruju da ih dele građani Kosova: da bude pošten, objektivan, transparentan i zasnovan na zaslugama”, rekao je on.

Dodaje da je činjenica da su pripadnici Tužilačkog saveta Kosova zanemarili legitimne žalbe i preporuke panela za razmatranje da ne ispunjavaju taj standard.

"SAD nisu imale željenog kandidata niti smo procenjivali kvalifikacije pojedinačnih kandidata. Zabrinuti smo da je način na koji je Tužilački savet Kosova vodio ovaj postupak narušio poverenje kosovske javnosti i naše poverenje u TSK kao javnu instituciju”, napisao je Hovenijer na Tviteru.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike