Nedelja usred srede: Srbija tuguje za stradalim rudarima, Vučić odneo pobedu u prvom krugu, ambasador Hil preuzeo dužnost

06.04.2022

17:39

0

Predsedniku Srbije stižu čestitke iz celog sveta

Nedelja usred srede: Srbija tuguje za stradalim rudarima, Vučić odneo pobedu u prvom krugu, ambasador Hil preuzeo dužnost
pregled nedelje 0604 sreda - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Goran Sivački/Tanjug/Dragan Kujundžić

Osam rudara nastradalo je, a oko 20 njih je povređeno u nesreći u rudniku mrkog uglja "Soko".

Predsednik Srbije reizabran je u prvom krugu predsedničkih izbora održanih 3. aprila.

Novoimenovani ambasador SAD Kristofer Hil preuzeo je dužnost u Srbiji predavši akreditive predsedniku Srbije.

"Bog uzima najbolje da ukrasi svoj rajski vrt"

U nesreći u rudniku mrkog uglja “Soko” kod Sokobanje, koja se dogodila 1. aprila, poginulo je osam rudara, starosti između 31 i 59 godina. Oko 20 njih je povređeno i oni su zbrinuti u Opštoj bolnici.

Nesreća u jami rudnika “Soko“ dogodila se nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

 

Kako je kasnije utvrđeno, u rudniku nije došlo do eksplozije, već su se nesrećni rudari ugušili usled visoke koncentracije metana.

U smeni je bilo ukupno 67 rudara.

Vlada Srbije donela je odluku da porodicama nastradalih pomogne sa osam miliona dinara. 

Dan kasnije u Aleksincu je proglašen Dan žalosti zbog pogibije rudara u rudniku "Soko".

Ovo nije prva nesreća koja se dogodila u tom rudniku. Dana 16. januara 1998. došlo je do eksplozije metana u kojoj je nastradalo 29 rudara, dok ih je isto toliko teže ili lakše povređeno.

 

Predsedniku Vučiću drugi mandat nakon aprilskih izbora

Parlamentarni, predsednički i u 13 lokalnih zajednica lokalni izbori održani su u nedelju 3. aprila. Prema preliminarnim rezultatima, predsednik Aleksandar Vučić osvojio je drugi mandat, i to ubedljivom većinom glasova u prvom krugu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Kada je reč o parlamentarnim izborima, Srpska napredna stranka osvojila je najveći broj glasova i obezbedila 120 mesta u budućem parlamentu. Slede "Ujedinjeni za pobedu" sa osvojenih 38 mandata, SPS i Ivica Dačić sa 32 poslanika, "Nada za Srbiju" s 15 mandata, "Moramo" sa 13, Dveri i Zavetnici sa po 10 mandata u Skupštini, "Muftijin amanet" sa tri poslanika i Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka sa po dva poslanička mesta u budućem sazivu parlamenta.

Osim nekoliko manjih incidenata zabeleženih tokom glasanja, izborni dan je protekao mirno. Očekuje se da, kada prođe rok za prigovore i žalbe i eventualno se ponove glasanja na pojedinim biračkim mestima, RIK saopšti konačne rezultate, te da se konstituiše novi saziv i da reizabrani predsednik položi zakletvu pred novoizabranim poslanicima.

 

Hil predao akreditive

Novoimenovani ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil predao je akreditive predsedniku Srbije i zvanično preuzeo dužnost.

Tanjug/Dragan Kujundžić
Ambasador SAD Kristofer Hil predao predsedniku Srbije akreditivno pismo

Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je 15. oktobra Hila za novog ambasadora u Srbiji, umesto dotadašnjeg Entonija Godfrija.

Novi američki ambasador je bio specijalni američki izaslanik za Kosovo i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine.

Pored Beograda, Hil je bio na službi i u Skoplju i Tirani.

Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku i Poljskoj.

 

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike