Zapadne diplomate u Prištini razočarane izborom glavnog tužioca na KiM

07.04.2022

12:29

0

Odluka o izboru Isufaja i potvrđivanju stava Tužilačkog saveta u rukama je predsednice u Prištini Vjose Osmani, čija saglasnot postavlja Isufaja i zvanično na mesto tužioca

Zapadne diplomate u Prištini razočarane izborom glavnog tužioca na KiM
Priština - Copyright 24sedam/J.S.J.

Odluka Tužilačkog saveta da Bljerim Isufaj bude novi glavni tužilac na Kosovu i Metohiji izazvala je negativne reakcije među predstavnicima vodećih zapadnih zemalja u Prištini, koji ne kriju da su razočarani.

Šef Kancelarije EU u Prištini ambasador Tomaš Šunjog izjavio je da je razočaran što Tužilački savet nije ispoštovao principe EU prilikom izbora glavnog tužioca.

 

 

"Uprkos stalnim pozivima EU da se obezbedi pravičan i transparentan izbor glavnog državnog tužioca zasnovan na zaslugama, Tužilački savet Kosova je zaključio proces izbora ne poštujući ove principe. Iznenađen sam i razočaran postupcima Tužilačkog saveta Kosova", naveo je Šunjog na svom Tviter nalogu.

Njegov stav podržao je ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode, kazavši da način izbora glavnog tužioca nije put napred.

"Ovo je zaista razočaravajuće i nije put napred", napisao je Rode.

 

 

Odluka o izboru Isufaja i potvrđivanju stava Tužilačkog saveta u rukama je predsednice u Prištini Vjose Osmani, čija saglasnot postavlja Isufaja i zvanično na mesto tužioca.

Isufaj je, kako prenose mediji u Prištini, na konkursu bio najuspešniji kandidat sa 98 poena, dok je Šćipdon Fazljiu bio drugi sa 92 poena, a Kujtim Muniši treći.

Bodovanje kandidata osporila je, međutim, revizijska komisija, ali njene primedbe Tužilački savet nije prihvatio.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike