U ponoć počela izborna tišina: Nema predizbornih skupova, i to nije sve - ovo su pravila!

01.04.2022

05:48

0

Tokom izborne tišine, zabranjeni su izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata

U ponoć počela izborna tišina: Nema predizbornih skupova, i to nije sve - ovo su pravila!
Glasačka kutija - Copyright Milan Maricic/ATAImages

U Srbiji je u ponoć počela izborna tišina, uoči predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 3. aprila, u 20 sati.

Tokom izborne tišine, zabranjeni su izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Tokom izbornog dana, na biračkom mestu i na 50 metara od birališta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ukoliko se ta odredba ne ispoštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom glasačkom mestu se ponavlja.

Zabrana izbornog oglašavanja odnosi se na tradicionalne medije, ali ne i na internet ili na reklame na bilbordima.

Građani Srbije u nedelju će birati predsednika Republike, kao i novi saziv parlamenta, dok će lokalnu vlast birati žitelji 13 samouprava.

Parlamentarni i lokalni izbori raspisani su 15. februara, a predsednički 2. marta.

Za predsednika Srbije, građani se opredeljuju između osam kandidata, dok će se na listiću za izbor narodnih poslanika naći 19 lista.

Takođe, nove odbornike dobiće skupštine gradova Beograda i Bora, kao i skupšine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Milos Tesic/ATAImages
 

Rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji je 4. april do osam sati, dok zbirni izveštaj o rezultatima glasanja Republička izborna komisija donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Komisija u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima donosi rešenje o dodeli mandata kandidatima za poslanike u novom sazivu parlamenta, sa izborne liste po njihovom redosledu, a u tom roku izdaje i uverenje o izboru za predsednika Republike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike