Predsednik RIK-a pisao Fon der Lajen: Nema nikakve planirane prevare birača

25.03.2022

20:54

0

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević uputio je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen

Predsednik RIK-a pisao Fon der Lajen: Nema nikakve planirane prevare birača
Tan2022-3-22_22482283_5 - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević uputio je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen u kojem oštro demantuje navode iz otvorenog pisma u kojem su 38 nevladinih organizacija i 36 profesora iskazali zabrinutost zbog navodno „unapred isplaniranih prevara birača“ na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Republici Srbiji, koji će se održati 3. aprila 2022. godine, navodi se u saopštenju RIK-a.

" Ističem da su navodi o tome da se na predstojećim izborima planira izborna krađa apsolutno netačni i tendenciozno plasirani kako bi se unapred opravdao loš rezultat opozicije, a aktuelna vlast, preko organa za sprovođenje izbora, optužila za navodno nameštanje izbornih rezultata.

AP Photo/Ferdinand Ostrop
 

 

Iako su svi navodi iz otvorenog pisma objavljenog 25. marta u dnevnom listu „Danas“ netačni, pozivam da se, uz preko 3.500 do sada prijavljenih posmatrača, prošire kapaciteti svih posmatračkih misija, kako bi se aktuelni izborni proces sagledao što sveobuhvatnije.

Podsećam da sve opozicione političke stranke koje učestvuju na izborima imaju pravo da odrede preko 300.000 svojih predstavnika u sve biračke odbore.“

Pismo koje je Dimitrijević poslao predsednici Evropske komisije prenosimo u celosti:

" Poštovana gospođo fon der Lejen,

Obraćam Vam se povodom otvorenog pisma koje su Vam 25. marta 2022. godine uputili predstavnici 38 nevladinih organizacija i 36 profesora u kojem izražavaju veliku zabrinutost zbog navodno „unapred isplaniranih prevara birača“ na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Republici Srbiji koji će se održati 3. aprila 2022. godine.

Razlog da Vam se obratim je to što je u pismu iznet niz insinuacija i netačnosti usmerenih ka tome da se dezavuiše tekući izborni proces i eventualan loš rezultat opozicije na izborima unapred opravda navodnim izbornim mahinacijama.

Ono što jeste činjenica je to da su izborni uslovi, nakon međustranačkog dijaloga vođenog tokom 2021. godine, bitno unapređeni i da su predviđena rešenja koja opozicija nema u drugim državama.

Naime, svi učesnici na izborima, kao i do sada, imaće pravo na svoje predstavnike u svim organima za sprovođenje izbora. U skladu sa postignutim dogovorima u međustranačkom dijalogu, stalni sastav Republičke izborne komisije je za ove izbore proširen sa još po 6 članova i 6 zamenika članova, koji su imenovani na predlog opozicije.

Osim prava na predstavnike u proširenom sastavu svih lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, opoziciji je data mogućnost da u svakom od ovih organa predloži još po jednog člana i zamenika člana.

Novim izbornim zakonima, u koje su ugrađena rešenja dogovorena u dijalogu vlasti i opozicije, bitno je unapređen sistem zaštite izbornog prava, kroz uvođenje trostepenosti u odlučivanju po primedbama na neregularnost glasanja na biračkom mestu i kroz produžavanje rokova za ulaganje pravnih sredstava.

 Uz već pomenutu činjenicu da će predstavnici opozicije imati pravo da odrede preko 300.000 svojih predstavnika na ukupno 8.267 biračkih mesta, nesumnjivo je da će sistem zaštite izbornog prava uticati na to da se spreče ili sankcionišu bilo kakve nepravilnosti na biračkim mestima.

Tvrdnje o navodnim pritiscima na birače da glasaju za stranku na vlasti i da iznose glasačke listiće sa biračkog mesta predstavljaju brutalno fabrikovanje laži, povodom kojih sam dužan da Vam ukažem, a istovremeno potpisnike otvorenog pisma podsetim na to da je Republička izborna komisija propisala obavezu biračkog odbora da o sumnji da je neki birač izneo svoj glasački listić sa biračkog mesta odmah obavesti policiju.

Sve što sam naveo u ovom obraćanju Vama, ima za svrhu da sliku aktuelnog izbornog procesa prikaže iz bitno drugačijeg ugla od onog iz kojeg je, na jednostran i krajnje politikantski način, prikazan od strane potpisnika otvorenog pisma.

Otvoreno pismo Vama predstavlja nekorektan pokušaj da se iznošenjem neistinitih tvrdnji nanese šteta ugledu naše države uz potpuno zanemarivanje svega što je u poslednjih godinu dana postignuto kroz dijalog predstavnika vlasti i opozicije.

Na kraju, želim da istaknem da, bez obzira na nekorektnost i malicioznost potpisnika otvorenog pisma na koji sam morao da reagujem, i činjenicu da će glasanje sprovoditi tri puta veći broj opozicionih članova biračkih odbora u odnosu na članove imenovane na predlog vladajućih partija, kao i činjenicu da je za posmatranje izbora do sada akreditovano preko 3,700 predstavnika domaćih i stranih posmatrača, nemamo ništa protiv da se kapaciteti do sada prijavljenih posmatračkih misija dodatno prošire, jer nam je u interesu da se aktuelni izborni proces sagleda što sveobuhvatnije.

Molimo Vas da ovom prilikom primite izraze našeg najiskrenijeg uvažavanja.

dr Vladimir Dimitrijević"

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike