RIK demantovao skandalozne tvrdnje liste "Moramo" Nebojše Zelenovića

31.03.2022

18:02

0

"Činjenica je, dakle, da se vreće sa izbornim materijalom nikada nisu pečatile na biračkom mestu nakon glasanja, što je ideja koju je gospodin Zelenović vrlo lako mogao da implementira u vreme kada je bio u poziciji da sprovodi svoje zamisli", između ostalog naveo je Vladimir Dimitrijević

RIK demantovao skandalozne tvrdnje liste "Moramo" Nebojše Zelenovića
Tan2022-3-18_183532851_0 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević demantovao je skandalozne i tendenciozne tvrdnje nosioca izborne liste Grupe građana "Moramo" Nebojše Zelenovića.

Saopštenje prenosimo u celosti:

- Kao predsednik Republičke izborne komisije dužan sam da reagujem povodom skandaloznih i tendencioznih tvrdnji nosioca izborne liste Grupe građana "Moramo" Nebojše Zelenovića, prenetih u tekstu objavljenom 31. marta 2022. godine na internet-portalu Nova.rs.

Naime, gospodin Zelenović iznosi tvrdnje o „novom planu za krađu na izborima“ oličenom u Uputstvu o primopredaji izbornog materijala pre i posle glasanja, kojim je, kako se navodi, Republička izborna komisija predvidela da izborni materijal od biračkog mesta do opštinske izborne komisije posle glasanja bude nošen u džakovima koji nisu zapečaćeni i time omogućila da izborni materijal na putu od biračkog mesta do opštinske izborne komisije nestane ili bude zamenjen!

Povodom iznetog, želim da obavestim, pre svega javnost, ali i gospodina Zelenovića, da je pečaćenje vreća sa izbornim materijalom, kako prilikom predaje tog materijala biračkim odborima pre glasanja, tako i prilikom njegovog preuzimanja od biračkih odbora posle glasanja, po prvi put u izbornu praksu u Republici Srbiji uvedeno na prethodnim predsedničkim izborima, održanim 2017. godine, upravo na predlog onih kojima se sada pokušava ovako otvoreno i beskrupulozno imputirati sačinjavanje novog plana za navodnu izbornu krađu.

Činjenica je, dakle, da se vreće sa izbornim materijalom nikada nisu pečatile na biračkom mestu nakon glasanja, što je ideja koju je gospodin Zelenović vrlo lako mogao da implementira u vreme kada je bio u poziciji da sprovodi svoje zamisli.

Posebno želim da obavestim gospodina Zelenovića, i time istovremeno umirim celokupnu javnost, koju ovako iskrivljavanje i zamagljivanje istine može sa lakoćom da uznemiri, da je „sporno“ Uputstvo jednoglasno usvojeno glasovima 32 člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, uključujući tu i predstavnika Grupe građana „MORAMO“, koji je, takođe, glasao za usvajanje predloženog uputstva, u šta se gospodin Zelenović može uveriti pregledanjem snimka 11. sednice Republičke izborne komisije od 23. februara, koji je dostupan na veb-prezentaciji Republičke izborne komisije - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike