Iživljavanje nad Srbima na KiM poprima novu dimenziju: Pič razočaran odlukom Prištine pred izbore 3. aprila!

27.03.2022

21:40

0

Dve strane moraju sarađivati kako bi postigle sveobuhvatan, konačan, pravno obavezujući i održiv dogovor, koji je ujedno prihvatljiv i Međunarodnoj zajednici, između ostalog poručio je Pič

Iživljavanje nad Srbima na KiM poprima novu dimenziju: Pič razočaran odlukom Prištine pred izbore 3. aprila!
profimedia-0611622713 - Copyright Profimedia

Specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da je razočaran time što su prištinske vlasti odbile "predlog o kompromisnom rešenju u cilju olakšavanja glasanja za kosovske Srbe na teritoriji tzv. Kosova tokom predstojećih izbora u Srbiji".

- Neiskorišćavanje prilike za postizanje praktičnog rešenja ponuđenog u ovom slučaju, dovodi u pitanje posvećenost Kosova osnovnim vrednostima inkluzivnosti i demokratskog prava za sve građane koji tamo žive - rekao je Pič u intervjuu za podgoričke "Vijesti".

Na pitanje koje rešenje vidi kao najizvesnije u sporu Beograda i Prištine o statusu tzv. Kosova, nekadašnji komandant vazdušnih snaga Kfora kaže da se ono može postići samo kroz dijalog.

Profimedia
 

- Postoji samo jedan put da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a to je kroz dijalog u kojem posreduje EU. Ujedinjeno Kraljevstvo sve vreme podržava ovaj proces i ja lično, kao izaslanik, blisko sarađujem sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, koji je zadužen za dijalog - rekao je Pič.

Kako je dodao, dve strane moraju sarađivati kako bi postigle sveobuhvatan, konačan, pravno obavezujući i održiv dogovor, koji je, kaže, ujedno prihvatljiv i Međunarodnoj zajednici.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, on je rekao da Britanija podržava inicijative koje za cilj imaju podršku regionalnoj saradnji, ekonomskoj integraciji i otvorenim tržištima.

- Važno je da novi procesi dopunjavaju postojeće inicijative umesto da se s njima kose, kao i da budu inkluzivni i otvoreni za svih šest zemalja zapadnog Balkana, pod jednakim uslovima - rekao je Pič.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike