Kurti najavljuje sednicu Saveta za bezbednost, proglasio 10 srpskih organizacija ekstremističkim

24.03.2022

21:41

0

Komentarišući kritiku zemalja Kvinte na račun Prištine zbog odbijanja da se na Kosovu održe srpski izbori 3. aprila rekao je da je bila veoma oštra

Kurti najavljuje sednicu Saveta za bezbednost, proglasio 10 srpskih organizacija ekstremističkim
Aljbin Kurti - Copyright Youtube KTV printscreen

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je za sutra sednicu Saveta za bezbednost, optuživši Srbe da destabilizuju bezbednosnu situaciju na KiM.

Ranije večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je smenjena srpska sutkinja u Mitrovici Ljiljana Stevanović, te da je za ujutru pripremljena smena svih srpskih komandira, policajaca koji su bili na Sednici saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

"Aljbin Kurti je rešio da napadne Srbe, Briselski sporazum je pogažen i po njegovoj volji i volji onih koji ga štite, Briselski sporazum više ne postoji", poručio je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

 

 

U intervjuu za KTV, Kurti je rekao da navodno nije upoznat sa smenom srpskih zvaničnika na Kosovu, koji su bili na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 22. marta u Beogradu, kao i da nema informaciju da će sutra biti protesta u opštinama sa srpskom većinom.

Govori i o mogućem napadu na KiM u svetlu tenzija koje su nastale usled izbijanja rata u Ukrajini, te je saopštio da se tzv. kosovska vlada intenzivno sprema kako ne bi bila iznenađena. Dodao je da su sednice Saveta za bezbednost učestale, a da će sutra biti održana nova sednica, kako bi bili spremni za svaki napad na Kosovo bilo koga, rekao je Kurti u intervjuu za KTV. 

"Na Kosovu postoji 10 srpskih ekstremističkih organizacija koje propagiraju mržnju, ne samo nacionalnu već i versku, i koje imaju srednjovekovni duh mističnog pravoslavlja i koje su jednom nogom u Beogradu, a drugom u Moskvi. Postoje organizacije poput 1939 i Car Lazar, pominjem samo dve, ali ima i drugih", rekao je Kurti i naveo da je Obaveštajna agencija Kosova podatke do kojih je došla uputila tužilaštvu.

On je u intervjuu za KTV izjavio da veruje da te organizacije osim što imaju veze sa Beogradom, mogu da imaju i veze sa ruskim humanitarnim centrom u Nišu.

Komentarišući kritiku zemalja Kvinte na račun Prištine zbog odbijanja da se na Kosovu održe srpski izbori 3. aprila rekao je da je bila veoma oštra, ali da ne očekuje nikakve komplikacije u komunikaciji sa tim zemljama. 

Inače, na prijemu koji je Kurti večeras organizovao povodom 23. godišnjice početka NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, nisu bili prisutni ambasadori zemalja Kvinte, prenosi Gazeta ekspres. Ambasadori zemalja Kvinte izrazili su prethodno u zajedničkom saopštenju nezadovoljstvo zbog nedostatka volje kosovske vlade da se dođe do rešenja za održavanje srpskih izbora na Kosovu 3. aprila.

Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država izrazile su žaljenje zbog nepostojanja sporazuma koji bi omogućio kosovskim Srbima da glasaju na izborima u Srbiji 3. aprila. 

Kako je rekao, Srbija je pokušala da ga uhvati u zamku i da razmenom pisama nije želeo da natera Srbiju da prizna Kosovo.

"Ne verujem da će EU zatvoriti svoja vrata, teško je zbog oštrih kritika, ali verujem da ćemo uspeti da izbegnemo probleme u komunikaciji. Za sada nema znakova da je neki od projekata zastao", rekao je Kurti dodajući da nastavljaju sa pripremama da tuže Srbiju za genocid.

Istovremeno kaže da je Hrvatska prva zemlja za koju Kosovo veruje da će lobirati za članstvo Kosova u Evropskoj uniji i NATO.

"Hrvatska je uvek bila prijateljska zemlja i prijateljski narod, čak i u vreme bivše Jugoslavije. Veza Prištine sa Zagrebom je delovala na balansiranju dominacije Beograda", izjavio je Kurti.

Ponovio je da Srbiji neće napraviti nikakve ustupke.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike