Priština gazi sve dogovoreno, ovo je potvrda debakla evropske diplomatije

24.03.2022

21:07

0

Zapad savršeno ne interesuje ništa osim našeg priznanja Kosova i to je sada kristalno jasno, poručuje Dejan Vuk Stanković

Priština gazi sve dogovoreno, ovo je potvrda debakla evropske diplomatije
Dragomir Anđelković Dejan Vuk Stanković TV Happy TV K1 printscreen - Copyright Youtube printscreen K1 TV Happy

Nakon skandalozne odluke da ne dozvoli Srbima na glasaju 3. aprila na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, Albin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija otišao je korak dalje te još više destabilizuje situaciju smenom predsednice Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljane Stevanović nakon što je u Beogradu prisustvovala sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Predsednik Srbije ocenio je da je Aljbin Kurti rešio da napadne Srbe, da je pogazio Briselski sporazum i da želi da sruši mir na KiM, naglasivši da će Srbija biti uvek uz svoj narod. On je najavio i da je za ujutru pripremljena smena svih srpskih komandira, policajaca koji su bili na Sednici saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

- Aljbin Kurti je rešio da napadne Srbe, Briselski sporazum je pogažen i po njegovoj volji i volji onih koji ga štite, Briselski sporazum više ne postoji, poručio je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio da Srbija nema više razloga da se čudi zbog ponašanja Aljbina Kurtija jer je jasno da on deluje vrlo agresivno i protivno bilo kom do sada postignutom dogovoru i naglasio da je vreme da se Beograd obrati EU sa jasnim zahtevom da obezbedi poštovanje svega dogovoreno u odgovarajućem roku. 

Youtube TV Happy printscreen
politički analitičar Dragomir Anđelković

 

-Vreme je da se Beograd obrati Evropskoj uniji koja je bila medijator u pregovorima, sa jasnim zahtevom da obezbedi poštovanje svega dogovorenog uz iznošenje stava da ako to EU ne uradi u odgovarajućem roku, Beograd će smatrati da Briselski sporazum zbog ponašanja Kurtija i albanske strane više ne postoji. U skladu sa tim Srbija će uspostaviti sve ukinute institucije u delovima Kosova gde je to moguće, kao što je imala pre Briselskog sporazuma, uključujući sudstvo, civilnu zaštitu i sve druge organe, rekao je Anđelković za Kosovo onlajn. 

Anđelković dodaje i da Beograd jasno treba da kaže Briselu da ne želi sukobe niti bilo kakve tenzije. 

-Briselu treba jasno reći da mi ne želimo sukob, niti bilo kakve tenzije ali ako do toga dođe, biće odgovornost EU i kosovske strane jer mi smo do sada sve ispoštovali, a druga strana nije ništa poštovala i gazi svaki dogovor, naveo je Anđelković. 

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je Briselski sporazum odavno mrtav i da je pojedinačni incident u vezi sa odlukom Prištine o suspenziji predsednice Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljane Stevanović samo potvrda debakla evropske diplomatije.

Youtube K1 printscreen
politički analitičar Dejan Vuk Stanković

 

-Briselski sporazum je odavno mrtav. To znaju svi. Beograd, Priština, Brisel, Zapad i Istok. Ovaj pojedinačni incident je samo potvrda debakla evropske diplomatije, rekao je Stanković za Kosovo onlajn. 

Stanković je naglasio da Srbija treba da insistira da se implementira dogovoreno i da prestanu provokacije ovog tipa.

-Nikakvi dalji koraci sa naše strane nisu potrebni, a ne bi bilo loše razmišljati o protivmerama kao što je pokretanje procesa otpriznavanja. Pošto je stav države da nema nezavisnosti Kosova, onda tu nezavisnost treba delegitimisati svaki dan, rekao je Stanković. 

Prema njegovim rečima, kada Aljbin Kurti oseti da je Srbija spremna na protivmere i vidi njihov efekat prestaće provokacije. 

-Zapad savršeno ne interesuje ništa osim našeg priznanja Kosova i to je sada kristalno jasno. Dakle, nema razloga za žalbe Borelju i Lajčaku. Iskreno misim da u ovim okolnostima ne treba da ima žita iz naših robnih rezervi za Kosovo i Albaniju ma koliko to delovalo na prvi pogled nediplomatski i zlonamerno", naveo je Stanković. 

On smatra da Albanci treba da počnu da razmišljaju šta će sa sobom svaki put kad udare na bilo kog Srbina ili Srpkinju, posebno na ugledne sudije i aktivne učesnike lokalne administracije. 

-Albance dobronamernošću nećete razuveriti. Gaziće još. Treba povući crtu, zaključio je Stanković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike