Prištini ovo neće ići u korist: Članice Kvinte razočarane postupkom Aljbina Kurtija

23.03.2022

13:36

0

U saopštenju se ističe da vlada Kosova nije demonstrirala privrženost principu zaštite građanskih i političkih prava svih svojih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa

Prištini ovo neće ići u korist: Članice Kvinte razočarane postupkom Aljbina Kurtija
Vucic Kvinta 1 - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Države navele su u zajedničkom saopštenju da su razočarani odlukom Prištine da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta povodom glasanja na teritoriji KiM na predstojećim izborima 3. aprila.

- Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene države su se intenzivno angažovale prethodnih meseci sa vladama Kosova i Srbije kako bi se pronašlo pragmatično rešenje da se omogući građanima Kosova da ostvare svoje biračko pravo na izborima u Srbiji 3. aprila 2022. godine. Prihvatamo da je pravo Vlade Kosova da odluči da li će ili ne omogućiti glasanje na izborima druge države. Dok cenimo dostupnost Srbije u traženju rešenja, sa velikim razočaranjem dočekujemo odluku vlade Kosova da odbaci konstruktivan predlog koji je prezentovala Kvinta - ističe se u saopštenju.

Kako dalje navode, sa ovom odlukom, vlada Kosova nije demonstrirala privrženost principu zaštite građanskih i političkih prava svih svojih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa.

Takav stav vlade Kosova, kako kažu, nije na liniji sa  "našim vrednostima i principima, i neće ići u koristi njihovim evropskim aspiracijama".

- Posle ruske invazije na Ukrajinu, sa odobravanjem smo dočekali slaganje Kosova sa izjavama i deklaracijama koje su EU i članice Kvinte usvojili. Međutim, od Kosova se takođe očekuje da se drži ključnih vrednosti i odgovornosti prema regionalnoj stabilnosti i da poštuje demokratske procese, kao i da se posveti zaštiti prava članova manjinskih grupa. Očekujemo od vlade Kosova da deluje u interesu svih svojih građana, da radi na smanjivanju tenzija i da se konstukrivno posveti dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom u kojima posreduje EU - ukazuje se u saopštenju.

- Ovo je ključno kako bi se postigao napredak prema sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će na kraju otvoriti perspektivu EU za Kosovo. Ponavljamo naš snažan poziv za Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorike koje povećavaju tenzije i mogu dovesti do incidenata - saopštile su članice Kvinte.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je juče sastanak sa predstavnicima Kvinte povodom odluke Aljbina Kurtija da ne dozvoli Srbima da glasaju na KiM 3. aprila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike