Licemerje: Na dan kada su podigli avione i napali našu zemlju, NATO poziva države da poštuju međunarodno pravo

24.03.2022

14:48

0

Bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pre 23 godine NATO alijansa pokrenula je u savremenoj istoriji najveću invaziju na jednu suverenu zemlju

Licemerje: Na dan kada su podigli avione i napali našu zemlju, NATO poziva države da poštuju međunarodno pravo
bombardovanje uranijum - Copyright Profimedia/Pixabay

Na godišnjicu bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, na dan kada se naša zemlja seća hiljada nevinih žrtava, srušenih mostova, medijskih kuća, putničkih autobusa, vozova, NATO alijansa, krajnje licemerno, poziva sve države da poštuju međunarodno pravo, principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, dakle sve što nisu ispoštovali 24. marta 1999. godine. 

Bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pre 23 godine NATO alijansa pokrenula je u savremenoj istoriji najveću invaziju na jednu suverenu zemlju, tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju koje su činile Srbija i Crna Gora. 

O tome koliko je ovaj napad bio zastrašujuć i neravnopravan, svedoče brojke. NATO alijansu činilo je 19 zemalja, napale su jednu, SRJ. Njihova površina je 22.327 kvadratnih metara, SRJ - 102. Broj stanovnika u zemljama NATO je bio 744 miliona, u SRJ - 11,5. 

Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP
Članice NATO danas u Briselu donele nove odluke

 

Ta ista Alijansa danas je, povodom sukoba u Ukrajini istakla da je to najveća pretnja evroatlantskoj bezbednosti u poslednjih nekoliko decenija. Ocenjuju da je time razbijen mir u Evropi, te da izaziva ogromnu ljudsku patnju i uništenje. Kao da bombardovanje i žrtve 1999. godine nisu izazvale patnju i uništenje.

Pozivaju Rusiju da se angažuje "u kredibilnim pregovorima sa Ukrajinom kako bi se postigli konkretni rezultati", te da su "solidarni sa hrabrim građanima Ukrajine koji brane svoju domovinu". Pa i Srbi su bili hrabri kada su branili svoju domovinu, zar ne? 

NATO saveznici, navodi se u saopštenju, pružaju široku humanitarnu podršku Ukrajini i primaju milione izbeglica iz te zemlje. A srpske izbeglice?

"Pozivamo sve države, uključujući Narodnu Republiku Kinu, da poštuju međunarodni poredak, uključujući principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao što je sadržano u Povelji UN..." navodi se u saopštenju alijanse.

Pozive 1999. godine NATO nije usvojio.

NATO je danas odlučio da četiri borbene grupe biti raspoređene u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike