Anđelković i Šainović oštro nakon smrti Olbrajtove: Dan na koji je umrla pokazuje koliko je grešna bila prema Srbima

24.03.2022

11:57

0

Olbrajtova je u politici SAD bila jedan od nosilaca te ratoborne politike i tako je ostavila jedan ružan i gorak pečat u našoj istoriji

Anđelković i Šainović oštro nakon smrti Olbrajtove: Dan na koji je umrla pokazuje koliko je grešna bila prema Srbima
andjelkovic sainovic - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Nikola Šainović, nekadašnji potpredsednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Zoran Anđelković, bivši predsednik Izvršnog veća AP Kosovo saglasni su da ima simbolike u tome što se smrt nekadašnje državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt dogodila baš na dan kad je zvanično saopštena odluka o NATO agresiji na tadašnju SRJ.

- Olbrajtova je u politici SAD bila jedan od nosilaca te ratoborne politike i tako je ostavila jedan ružan i gorak pečat u našoj istoriji. Ne radujemo se kad neko umre, ali simbolika je neizbežna. Želeo bih da ovo bude i početak kraja sile koja je išla oko kugle i sejala bombe, rekao je Šainović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Anđelković je istakao da su i Olbrajtova i njen otac mrzeli sve što je vezano za Jugoslaviju i Srbiju uprkos tome što im je naša zemlja pomogla uoči Drugog svetskog rata kad su pobegli pred nacistima iz rodne Čehoslovačke.

Anđelković se osvrnuo i na činjenicu da je vest o smrti Medlin Olbrajt dočekana sa velikom tugom u lažnoj državi Kosovo.

- Albanci su joj u Prištini podigli spomenik i napunili džepove tako da razumem što žale. Ja ne žalim, možda to nije hrišćanski, mislim da i ta simbolika pokazuje koliko je grešna bila prema Srbiji. Njen otac je navodno mnogo voleo Srbe, ali su toliko antikomunistički bili raspoloženi da su mrzeli sve ono što je bilo od 1945. pa naovamo. Olbrajtova je par godina odrastala ovde i objektivno su mrzeli Jugoslaviju i Srbe. Njen otac je bio ovde i govorio da su Srbi veliki narod, ali to je bilo 1939. i 1940. kada je poslat u London da bude spasen iz Jugoslavije. Mnogi su zaboravili kome je pomogla Srbija, rekao je Anđelković.

Olbrajtova je prema njegovim rečima odgovorna za neuspele pregovore u Rambujeu.

- Olbrejtova ne samo što je bila veliki jastreb već njenu ulogu oko Rambujea ne možemo nikad da zaboravimo. Ne možemo o svim mrtvima da pričamo sve najbolje. Moramo da govorimo iskreno. Smislila je Rambuje i naterala je Albance da potpišu čak i ono što nisu hteli da bi našla izgovor da bombarduje Srbiju - rekao je Anđelković.

NATO je bombardovanjem SRJ želeo da obeleži 50 godina od osnivanja, ali su im Srbi pokvarili planove, navodi Šainović.

- Čak je i sama Olbrajtova priznala da je tada prekršeno međunarodno pravo. NATO je prouzrokovao da i Albanci i Srbi napuštaju Kosovo, a ako je to bilo na Kosovu i Metohiji, zašto su gađali Beograd, Novi Sad i Niš, upitao je Anđelković.

Dodaje da neke stvari ne možemo da zaboravimo.

- To je bio zločin NATO koji je hteo da obeleži neki svoj jubilej, 50 godina od osnivanja, ali smo im mi to pokvarili, jer nisu mogli da završe rat za pet dana - rekao je bivši predsednik izvršnog veća AP Kosovo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike