Nova provokacija Prištine, traže ubrzavanje plana unapređenja tzv. kosovskih bezbednosnih snaga

03.03.2022

14:51

0

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković upozorio je da agresivna, huškačka i militantna retorika Aljbina Kurtija, ima za cilj stvaranje tenzija i destabilizaciju prilika na ovim prostorima

Nova provokacija Prištine, traže ubrzavanje plana unapređenja tzv. kosovskih bezbednosnih snaga
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Skupština Kosova zatražila je od prištinske Vlade da ubrza plan unapređenja Kosovskih bezbednosnih snaga u regularnu vojsku, prenosi Kosovo onlajn pisanje Koha.

Jedna od tačaka na sednici bila je i ta da tzv. Kosovo skrati rokove za transformisanje KBS-a u regularnu vojsku, prema planu utvrđenom 2018. godine. Za to je Skupština zatražila od Vlade finansijsku podršku.

„Skupština Kosova traži od Vlade da, u konsultaciji sa misijom NATO-a na Kosovu, preispita i skrati rokove predviđene desetogodišnjim planom iz 2018. godine za unapređenje KBS-a u vojsku uključujući i pružanje finansijske podrške za ovu namenu“, navodi se u dokumentu. 

Vlada je 1. marta osnovala Fond za bezbednost i pozvala građane i privrednike da u njega ulažu. U budžetu za 2022. godinu Vlada je za Ministarstvo odbrane izdvojila 100 miliona evra.

Inače, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je danas, na sednici Skupštine na kojoj je usvojena Rezolucije podrške ukrajinskom narodu, pet zemalja Evropske unije, koje nisu priznale samoproglašenu kosovsku nezavisnost, da to pod hitno urade.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković upozorio je tim povodom da agresivna, huškačka i militantna retorika Aljbina Kurtija, ne služi stvaranju mirnog i bezbednog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, već joj je direktni cilj stvaranje tenzija i destabilizacija prilika na ovim prostorima. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike