Ambasadori SAD i EU pozdravili odluku Srbije u UN, oglasio se i ukrajinski diplomata

03.03.2022

09:09

0

Za rezoluciju je glasalo 141 od 193 članica Generalne skupštine

Ambasadori SAD i EU pozdravili odluku Srbije u UN, oglasio se i ukrajinski diplomata
Tan2022-3-2_18293287_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Ambasadori SAD, EU i više zemalja članica EU u Srbiji pozdravili su odluku Srbije da podrži rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska vojna intervencija u Ukrajini.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre pozdravio je na Tviteru pridruživanje Srbije članicama UN u izražavanju solidarnosti sa Ukrajinom koja je, kako je rekao, "žrtva vojne agresije".

Iz Ambasade SAD u Srbiji je poručeno da im je drago što je Srbija dala podršku Ukraini u UN, gde je, kako su naveli, 141 država podržala ovo istorijsko glasanje i osudila agresiju Rusije protiv jedne demokratske zemlje.

"Svi smo uz Ukrajinu #StandWithUkraine", navodi se u objavi na Tviter nalogu američke ambasade u Srbiji.

"Izrazito je dobro došla odluka Srbije da se pridruži više od 140 zemalja i pokaže solidarnost sa Ukrajinom danas u UN", poručila je na Tviteru ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Iz francuske ambasade u Srbiji takođe su pozdravili odluku Srbije.

"Francuska pozdravlja odluku Srbije da se pridruži 141. državi članici UN koje su izrazile solidarnost sa Ukrajinom, žrtvom vojne agresije kojom je prekršen član 2, st. 4 Povelje UN", navedeno je na Tviter nalogu francuske abmasade.

Ambasada Italije u Srbiji je na svom Tviter nalogu saopštila da "pozdravlja odluku Srbije da zajedno sa 141. članom Ujedinjenih nacija iskaže solidarnost sa Ukrajinom, žrtvom vojne agresije".

Ukrajinski ambasador: Hvala Srbiji i predsedniku Vučiću

Odlazeći ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič oglasio se sinoć, nakon što je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Srbija bila među 141 zemljom koje su glasale za rezoluciju kojom se osuđuje "ruska agresija na Ukrajinu".

"Ogromno hvala srpskom narodu na čvrstoj podršci ukrajinskom narodu. Zahvaljujem predsedniku Vučiću što je Srbija na strani istine i pravde", naveo je Aleksandrovič na Fejsbuku.

On je, uz komentar, objavio i listu zemalja koje su osudile rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se, kako se navodi, osuđuje "ruska invazija na Ukrajinu i poziva Moskva da odmah povuče snage iz Ukrajine".

Za rezoluciju je glasalo 141 od 193 članica Generalne skupštine, prenosi Rojters.

Rezolucija je usvojena na završetku retke specijalne sednice Generalne skupštine koju je sazvao Savet bezbednosti, a koja je počela u ponedeljak.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike