NATO zvaničnik o zahtevu tzv. Kosova: Prijem u Savez samo uz podršku svih članica

03.03.2022

12:46

0

Pitanje načina prijema novih članica NATO aktuelizovano je zbog sve glasnijih zahteva Prištine da tzv. Kosov treba primiti u Alijansu

NATO zvaničnik o zahtevu tzv. Kosova: Prijem u Savez samo uz podršku svih članica
profimedia-0649412778 - Copyright Profimedia

Kriterijumi za prijem u članstvo NATO jasno su definisani u članu 10 Vašingtonskog sporazuma ove organizacije, a sve odluke, pa i po pitanju novih prijema, donose se isključivo jednoglasno, prihvatanjem od strane svih zemalja članica.

Ovako je za Kosovo onlajn odgovorio NATO zvaničnik, povodom pitanja na temu mogućnosti da Kosovo bude primljeno u članstvo, o čemu u Prištini govore sve glasnije prethodnih dana, a za to su dobili i podršku Turske.

NATO zvaničnik navodi da su oni posvećeni misiji KFOR na Kosovu, da su kriterijumi za članstvo "sadržani u članu 10 Vašingtonskog ugovora", a kada je u pitanju sam proces pristupanja on se odvija kroz sedam koraka.

Pomenuti član 10 Vašingtonskog ugovora navodi sledeće: "strane mogu pozvati bilo koju drugu evropsku državu koja je u poziciji da unapredi principe ovog Ugovora i da doprinese bezbednosti severnoatlantskog područja da pristupi ovom Ugovoru. Svaka država koja je tako pozvana može postati članica Ugovora tako što će deponovati svoj instrument pristupanja Vladi Sjedinjenih Američkih Država. Vlada Sjedinjenih Američkih Država će obavestiti svaku od strana o deponovanju svakog takvog instrumenta pristupanja", piše u članu 10 Vašingtonskog sporazuma.

"Sve odluke NATO - uključujući i one koje se odnose na članstvo - donosi Severnoatlantski savet (jedino telo koje donosi odluke u NATO), jednoglasno", naveo je zvaničnik NATO, koji je i ovom prilikom istakao da se njihovo angažovanje na Kosovu nije promenilo.

"Ostajemo snažno posvećeni kroz snage na Kosovu (KFOR), koje predvode NATO i UN, koje doprinose bezbednom okruženju i široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Pored KFOR, NATO, preko NATO savetodavnog i tima za vezu nastavlja da sprovodi aktivnosti izgradnje kapaciteta kao podrške kosovskim bezbednosnim organizacijama u okviru njihovog prvobitnog mandata. Sve promene u stavu naših snaga u KFOR ostaju zasnovane na uslovima, a ne na kalendaru", naveo je zvaničnik NATO.

U slučaju da se, dakle, neka od država članica NATO i odluči da predloži Kosova za novog člana, to je po aktuelnim pravilima ove organizacije nemoguće, jer četiri zemlje saveza ne priznaju Kosovo. To su Slovačka, Španija, Grčka i Rumunija.

Bonus video:

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike