Bocan-Harčenko: Rusija ne menja stav o Kosovu, niti traži da Srbija prizna DNR i LNR, sigurni smo u doslednost predsednika Vučića i Srbije

03.03.2022

09:28

0

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko govorio je o pritiscima na Srbiju i trenutnoj situaciji u svetu

Bocan-Harčenko: Rusija ne menja stav o Kosovu, niti traži da Srbija prizna DNR i LNR, sigurni smo u doslednost predsednika Vučića i Srbije
Ambasador Bocan-Harčenko - Copyright FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Ambasador Ruske federacije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je Rusija mirna, zato što je sigurna u doslednost predsednika Vučića i Vlade Srbije.

- Rusija ni ranije nije tražila ništa od Srbije, pa nije ni sada - rekao je za Novosti ambasador Bocan-Harčenko.

Ambasador Bocan-Harčenko izjavio je da se odnos njegova države po pitanju Kosova neće menjati bez obzira što je Moskva priznala suverenitet Donjecka i Luganska i da neće tražiti od Srbije da to učini.

-Kao i po drugim pitanjima, i po pitanju Kosova stav Rusije je principijelan, trajan, ne menja se zavisno od promene situacije u regionu Balkana ili van njega. Taj stav se oslanja na međunarodno pravo. Nastavićemo saradnju u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, rekao je Harčenko, za Novosti.

Na konkretno pitanje da li će Moskva od Beograda tražiti da prizna Donjeck i Lugansk, on je odgovorio – „naravno da ne“.

-To su već nezavisne države. Ponoviću, ne tražimo ništa od Srbije, rekao je Harčenko.

On je naveo da, po njegovom mišljenju, nema realne opasnosti da sukob u Ukrajini preraste u treći svetski rat.

-Predsednik (Rusije Vladimir) Putin je odlučan, on je već rekao nemojte da se mešate u ove stvari, on je dosta ozbiljan. I mislim su te poruke primljene dosta ozbiljno. Nažalost, nisu hteli da razumeju pre 24. februara, da crvene linije postoje i da je naše strpljenje istrošeno, rekao je Harčenko.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike