Pretio pa krenuo u ofanzivu: Kurti pozvao pet zemalja EU da hitno priznaju Kosovo

03.03.2022

11:54

0

Najavio je da će u skladu sa novonastalim okolnostima biti ubrzana prijava Kosova u EU, Savet Evrope i druge međunarodne mehanizme

Pretio pa krenuo u ofanzivu: Kurti pozvao pet zemalja EU da hitno priznaju Kosovo
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je pet zemalja Evropske unije, koje nisu priznale samoproglašenu kosovsku nezavisnost, da to pod hitno urade, prenosi Kosovo onlajn pisanje Reporteri.

Na sednici Skupštine na kojoj je usvojena Rezolucije podrške ukrajinskom narodu Kurti je rekao da ukoliko svet pažljivo ne odgovori na napad Rusije na Ukrajinu, budućnost svih će biti ugrožena.

Najavio je da će u skladu sa novonastalim okolnostima biti ubrzana prijava Kosova u EU, Savet Evrope i druge međunarodne mehanizme.

Kurti dodaje da je prošlo dosta vremena otkako je podignuta uzbuna zbog "agresivnog komšije koji se nije pokajao za počinjene zločine".

On je ponovio da su zbog svega toga formirali Fond za bezbednost i pozvao je sve građane da daju svoj doprinos koliko mogu. 

"Pozivamo pet država EU da priznaju ovu realnost hitnim priznavanjem nezavisnosti Kosova. Nezavisnost Kosova je primer koji uzima u obzir vekovnu nepravdu i genocid Srbije nad našim narodom", rekao je Kurti.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će ta zemlja pomoći tzv. Kosovu da postane član NATO, ne doživljavamo kao prijateljski potez, te je poručio da je Ministarstvo spoljnih poslova pripremilo protestnu notu za Tursku.

Kako je ranije danas preneo Kosovo onlajn, kriterijumi za prijem u članstvo NATO jasno su definisani u članu 10 Vašingtonskog sporazuma ove organizacije, a sve odluke, pa i po pitanju novih prijema, donose se isključivo jednoglasno, prihvatanjem od strane svih zemalja članica.

Pomenuti član 10 Vašingtonskog ugovora navodi sledeće - "strane mogu pozvati bilo koju drugu evropsku državu koja je u poziciji da unapredi principe ovog Ugovora i da doprinese bezbednosti severnoatlantskog područja da pristupi ovom Ugovoru. Svaka država koja je tako pozvana može postati članica Ugovora tako što će deponovati svoj instrument pristupanja Vladi Sjedinjenih Američkih Država. Vlada Sjedinjenih Američkih Država će obavestiti svaku od strana o deponovanju svakog takvog instrumenta pristupanja", piše u članu 10 Vašingtonskog sporazuma.

U slučaju da se neka od država članica NATO i odluči da predloži Kosovo za novog člana, to je po aktuelnim pravilima ove organizacije nemoguće, jer četiri zemlje saveza ne priznaju Kosovo. To su Slovačka, Španija, Grčka i Rumunija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike