Priština ne preza od najgnusnijih laži i optužbi na račun Beograda: Gervala tvrdi da Srbija preti regionu?!

28.02.2022

14:57

0

Priština u ofanzivi dok traju sukobi u Ukrajini, sramno optužuje Srbiju za pretnje i traži zaštitu zapadnih partnera

Priština ne preza od najgnusnijih laži i optužbi na račun Beograda: Gervala tvrdi da Srbija preti regionu?!
Donika Gervala 2 Youtube printscreen - Copyright Youtube printscreen

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarala o krizi u Ukrajini, optužila je Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića da se "zalaže za pravo Srbije na region", prenosi Kosovo onlajn pisanje Ekonomije onlajn.

Gervala je kazala da je Kosovo bez ikakvog oklevanja pristupilo sankcijama EU, NATO-a i SAD ruskoj državi i ponovila da se "pretnje" Srbije Kosovu moraju "ozbiljno shvatiti".

"U koordinaciji sa NATO-om i EU sprovodimo ove sankcije. Zahtevali smo promenu agresivnog pristupa Srbije prema Kosovu. Nadamo se da će naši saveznici ozbiljnije shvatiti pretnje koje dolaze iz Srbije. Kosovo ima sveža sećanja na rat i još uvek mu je pretnja Srbija. Kao i Vladimir Putin u Ukrajini, Vučić se zalaže za pravo Srbije na region. Na Vučićeve pretnje ratom mora da se reaguje promptno. Srbija preti regionu. Kosovo ima jake prijatelje i bezbedno je", rekla je Gervala, koja osim ratnohuškače retorike nije pružila nikakve konkretne poteze zvaničnog Beograda koji bi ukazivao na kakve pretnje misli.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je najveća nesreća to što se vodi rat, kao i da Mađarska neće biti uključena u rat koji se vodi u Ukrajini.

Da podsetimo, prištinski zvaničnici od eskalacije sukoba u Ukrajini pozivaju da Kosovo bude hitno primljeno u NATO.

Ovim povodom danas se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da to nije ideja Albanaca s Kosova, već političara iz SAD.

"Oni time žele da nateraju zemllje EU koje su članice NATO da priznaju nezavisno Kosovo, rekao je Vučić ocenjujući da situacija nije naivna za nas, ali da će se Srbija držati međunarodnog prava i poštovati teritorijalni integritet.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike