Skandal: Priština koristi krizu u Ukrajini, traži hitan prijem u NATO, bazu na KiM i bolje naoružanje

28.02.2022

09:26 >> 10:55

2

Mehaj je, takođe, pozvao članice NATO koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova da to učine

Skandal: Priština koristi krizu u Ukrajini, traži hitan prijem u NATO, bazu na KiM i bolje naoružanje
pristina kosovo 2402 2022 foto jsj (4) - Copyright 24sedam/J.S.J.

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj zatražio je hitno članstvo tzv. Kosova u NATO, kao i da Sjedinjene Američke Države tamo uspostave stalnu bazu američkih snaga.

Mehaj je, takođe, pozvao članice NATO koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova da to učine.

On tvrdi da je uspostavljanje američke baze potrebno kako bi se garantovali mir, bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu i šire.

24sedam/J.S.J.
 

 

Poziv da se ubrza proces članstva u NATO, Mehaj je obrazložio novonastalom realnosti nakon ruske operacije u Ukrajini i njenog, kako je naveo, odraza u opštem bezbednosnom okruženju Zapadnog Balkana, Evrope i sveta.

- Našim saveznicima i zemljama članicama NATO koje oklevaju da priznaju nezavisnost (tzv.) Kosova, poručujem da ne oklevaju više - napisao je Mehaj na Fejsbuku, preneo je portal Kosovo onlajn.

Ovim povodom reagovao je Ričard Grenel, bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog koji je podsetio da je "sadašnja Vlada upravo odbila američku pomoć za gasovod". 

 

 

Isti zahtev uputio je i bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj koji navodi da rat u Ukrajini pokazuje da je evropski mir bio privremeni prekid, i da je jedini način da Kosovo bude zaštićeno, članstvo u Nato.

Hodžaj je na Fejsbuku napisao da Vlada Kosova treba da odobri Akcioni plan za članstvo u NATO, te da je ovo glavna tema 2022. godine.

Predsednik Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli takođe ocenjuje da je pravi trenutak da Kosovo postane članica NATO, s obzirom na povećan rizik od sukoba.

24sedam/J.S.J.
 

 

On je na Tviteru napisao da je Srbija pozicionirana na strani Rusije i da je to upozorenje da Kosovo mora da pristupi bezbednosnim organizacijama.

Takođe, on je Fejsbuku napisao da su događaji u Ukrajini pokazali da Kosovo mora voditi računa o samoodbrani i da mora imati jaku vojsku.

"Događaji u Ukrajini nas podsećaju na važnost samoodbrane i jake vojske. Fond za vojsku Kosova treba da bude stavljen na raspolaganje što je pre moguće. Podržimo to vlastitim sredstvima!", navodi Pacoli, prenosi Reporteri.

Na ovaj zahtev Prištine reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-Prvi put sam čuo za to pre nekoliko meseci, to nije ideja Albanaca s kosova, to je ideja političara iz SAD - rekao je on.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike