Nedelja usred srede: Srbija proslavila Dan državnosti, raspisani izbori, preporuka Srbima u Ukrajini

16.02.2022

18:30

0

Odlazeći ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri poslao je poslednju tviter poruku u tom svojstvu i predao nalog svom zameniku Džonu Ginkelu

Nedelja usred srede: Srbija proslavila Dan državnosti, raspisani izbori, preporuka Srbima u Ukrajini
sreda - Copyright 24sedam

Srbija slavi Dan državnosti - Sretenje u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne izbore, pošto je predsednik parlamenta Ivica Dačić potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština, za 3. april 2022. godine.

Ambasada Srbije u Kijevu prenela je preporuku Ministarstva spoljnih poslova građanima Srbije u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

Čestitke iz celog sveta povodom Dana državnosti

Srbija proslavlja Dan državnosti - Sretenje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu je postavio fotografiju uz snažnu poruku - "Živela Srbija!". Predsednik Srbije u Palati Srbija uručio je i odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

 

 

Predsedniku Srbije i srpskom narodu praznik su čestitali predsednik SAD Džozef Bajden, predsednik Narodne Republike Kine Si Ðinping, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan, Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, Italije Serđo Matarela i brojni drugi svetski zvaničnici. 

 

Veliki praznik obeležen je i time što je Kula Beograd zasijala u bojama naše zastave, a sa Kalemegdanske tvrđave izvršena je počasna artiljerijska paljba.

Raspisani parlamentarni i lokalni izbori, predsednički početkom marta

Predsednik parlamenta Ivica Dačić potpisao je odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji, za 3. april 2022. godine. Dačić je raspisao izbore za odbornike skupština gradova Bora i Beograda i skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj za 3. april 2022. godine. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je potom parlamentarne izbore.

- Svi izborni rokovi i izborne radnje počinju da teku u istom trenutku. Prethodni saziv Narodne Skupštine je obavio veliki posao u prehodnom periodu, naročito po pitanjima ekonomskog napretka i održavanja stabilnosti, istako je predsednik Vučić.

 

 

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da se stiču uslovi da početkom marta budu raspisani i predsednički izbori.

Odlazeći ambasador SAD oprostio se od Srbije

Odlazeći ambasador SAD u Srbiji objavio je poslednji tvit u tom svojstvu, te ga predao zameniku Džonu Ginkelu koji će biti šef misije do dolaska novog ambasadora.

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
odlazeći ambasador Entoni Godfri i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

On se prethodno dirljivim rečima oprostio na kraju mandata porukom građanima Srbije: "Predstavljati Sjedinjene Države u Srbiji bila je najveća čast u mom životu. Hvala vam prijatelji".

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je ambasadoru SAD Godfriju na posvećenom radu i podršci za vreme njegovog boravka u Srbiji.

Preporuka državljanima Srbije u Ukrajini

Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je državljanima Srbije koji trenutno borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države, te da onima koji planiraju da putuju u Ukrajinu razmotre odlaganje putovanja.

Prema rečima ambasadora Ace Jovanovića, ambasada u Kijevu odmah je ovu poruku Ministarstva prenela građanima Srbije, kojih u toj zemlji imao oko tri stotine. On je dodao da su neki već napustili zemlju, dok drugi još prave planove ili su odlučili da ostanu jer su, recimo, sklopili brak.

Potvrđeno kad stiže nova pomoć za mlade

Skupština Srbije usvojila je dopune Zakona po kojem se mladima od 16 do 29 godina uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19. Oni koji ispunjavaju propisane uslove, u junu će dobiti dodatnu pomoć države u iznosu od 100 evra i to 1. 2. i 3. juna.

Oni koji su se prijavili za pomoć koja im je uplaćena početkom februara, ne moraju ponovo da se prijavljuju, a mladi koji su u međuvremenu napunili 16 godina se prijavljuju od 16. do 31. maja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike