Oglasio se ambasador: U Ukrajini je oko 300 Srba, neki su već napustili teritoriju!

14.02.2022

22:13

0

Ambasador kaže da je Ambasada u Kijevu odmah prenela preporuku Ministarstva spoljnih poslova građanima Srbije

Oglasio se ambasador: U Ukrajini je oko 300 Srba, neki su već napustili teritoriju!
building-g6ee511a1d_1920 - Copyright Pixabay

Oko trista državljana Srbije nalazi se trenutno u Ukrajini, u Kijevu ih je stotinak, a neki su već napustili tu zemlju, kaže ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović.

Ambasador Aca Jovanović kaže da je Ambasada u Kijevu odmah prenela preporuku Ministarstva spoljnih poslova građanima Srbije u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

- Mi smo u roku od pet minuta to postavili na sajt ambasade, a u jutarnjim satima smo sve građane sa kojima smo bili u kontaktu ili koje znamo lično, obavestili mejlom ili porukom o stanju i situaciji. Različite su situacije, neki su ovde u mešovitim brakova, neki ovde imaju porodicu... Svako donosi odluku na osnovu svoje situacije - rekao je Jovanović.

Prema informacijama Ambasade, neki građani Srbije su i pre nego što je ta preporuka stigla, napustili Ukrajinu i sa decom otišli u Srbiju.

Veliki broj aviona ne može da leti bez osiguranja 

Kada je reč o avio-saobraćaju u toj zemlji u kojoj već nedeljama ne prestaju napetosti, Jovanović kaže da su od juče praktično britanske osiguravajuće kompanije stavile zabranu za osiguranje vazduhoplova koji lete u Ukrajinu, što samim tim znači da veliki broj aviona ne može da leti bez osiguranja.

Navodi i primer jednog aviona "Skaj apa", ukrajinske niskobudžetne avio-kompanije, čiji je vlasnik Irac, koji je zabranio da taj njegov avion sleti u Kijev, pa je morao da sleti u Kišinjev, glavni grad Moldavije, odakle su putnici prebačeni u Kijev.

- Ne znamo šta će biti dalje, imamo informaciju da je ukrajinska vlada donela odluku da izdvoji finansijska sredstva kako bi obezbedila osiguranje vazduhoplova, kako ne bi prestao avio-saobraćaj - rekao je Jovanović.

Kada je reč o navodima ukrajinskih medija, da jedna od najvećih avio-kompanija u Ukrajini "seli" avione u inostranstvo na zahtev vlasnika tih aviona, među kojima i dva u Beograd, ambasador ističe da se situacija u zemlji menja iz časa u čas i da se čuju različite informacije, od kojih su neke i kontradiktorne.

- Ne možemo to ni da demantujemo, ni da potvrdimo. Videćemo dalje kako će se razvijati stvari - rekao je Jovanović.

- Mi očekujemo sve najbolje, ali treba biti realan i oprezan. Bez ikakve panike, ali ne treba se ponašati neodgovorno - dodao je Jovanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike