Raspisani lokalni izbori! Odbornike skupština gradova i skupština opština biramo 3. aprila (VIDEO)

15.02.2022

16:10

0

Autor: 24sedam

Danas će takođe biti raspuštena i Narodna skupština Srbije radi održavanja vanrednih parlamentarnih izbora

Raspisani lokalni izbori! Odbornike skupština gradova i skupština opština biramo 3. aprila (VIDEO)
Ilustracijia - Copyright Profimedia

Predsednik parlamenta Ivica Dačić potpisao je odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji, za 3. april 2022.godine.

Odluku o raspisivanju izbora Dačić je potpisao u centralnom holu Doma Narodne skupštine. 

 - Dame i gospodo u skladu sa zakonom raspisao sam izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština, istako je Dačić i svim političkim akterima poželeo fer i poštene izbore. 

Dačić je raspisao izbore za odbornike skupština gradova Bora i Beograda i skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj za 3. april 2022. godine. Odluka će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

On je ponovio da su izbori raspisani za 3. april ove godine, i da će uskoro uslediti odluka predsednika Vučića o raspuštanju Skupštine.

- I ja ću početkom marta raspisati predsedničke izbore. Hoću svima da poželim uspešnu kampanju, da sve protekne u fer i demokratskoj atmosferi, i da se građani izjasne o tome kako vide budućnost Srbije - kaže Dačić.

On dodaje i da je Narodna Skupština od 3. avgusta 2020. do 14. februara razmatrala o 435 tačaka dnevnog reda, da je donela 265 zakona, od čeka 24 po hitnom postupku, i 241 po redovnom postupku.

- Narodna Skupština je zasedala 136 dana. U ovom sazivu je došlo do promene Ustava. Ovaj saziv Skupštine je prvi koji je sebe razvlastio od prava da bira predstavnike sudske vlasti. Neće se više sudije i tužioci birati ovde u parlamentu. To je veliki demokratski iskorak u Srbiji, i biće kamen temeljac za izgradnju nezavisnog pravosuđa - podsetio je Dačić.

Predsednik kaže da se izbori održavaju u različitoj atmosferi u odnosu na prethodne, i da je doneto nekoliko zakona koji su direktni rezultat međustranačkog dijaloga.

Danas će takođe biti raspuštena i Narodna skupština Srbije radi održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, koje bi trebao da raspiše predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike