Vučić uručuje ordenje povodom Dana državnosti: "Ovo je naša zahvalnica vama za slobodnu Srbiju" (FOTO)

15.02.2022

12:18

0

Svečana ceremonija upriličena je u Palati Srbije

Vučić uručuje ordenje povodom Dana državnosti: "Ovo je naša zahvalnica vama za slobodnu Srbiju" (FOTO)
sretenje 01 (1) - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Palati Srbija uručuje odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

On se na samom početku obratio prisutnima, ističuži da je 15. februar jedan od najznačajnijih datuma za našu zemlju. 

- Dva velika događaja na isti dan stvorila su savremenu Srbiju. Tog 15. februara 1804. godine u Orašcu, podignut je prvi slobodarski ustanak na Balkanu. Srbija je uspela da izbori stotine godina borbe za svoju slobodu i nezavisnost. Budućnost srpske politike je u tome da naše odluke donosimo samostalno i nezavisno, bez ineteresa i pritiska spolja, za dobrobit građana, a ne za lični interes i nekih drugih koji nikada Srbiji nisu želeli dobro - istakao je redsednik Vučić i dodao:

- Srbija danas ne duguje nikome ništa, osim sebi i svojoj budućnosti. 

Vučić je istakao i da Srbija nije slučajno danas zemlja gradilišta i novih investicija, najbrže rastuća ekonomiija, a pre svega nezavisna zemlja koja samostalno odlučuje.

- Srbija danas je najvećim delom, zemlja slobode i slobodnih, zemlja gradilišta, ona koja svoju budućnost drži u svojum rukama, zemlja mira, ali dostojanstvena - rekao je predsednik.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Ceremonija uručenja odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije počela je intoniranjem himne Srbije Bože pravde.

Dobitnici odlikovanja

Ordene Republike Srbije na lenti dobiće predsednik Republike Angole Žoao Manuel Gonsalveš Lorenso i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Orden srpske zastave prvog stepena biće uručen Milanu Kneževiću, narodnom poslaniku Skupštine Crne Gore, kao i mitropolitu Ilarionu Alfejevu, koji je i predsednik odseka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve.

Za zasluge tokom mandata u svojstvu Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, orden srpske zastave drugog stepena dobiće Jasuši Akaši.

Tim ordenom biće nagrađeni i general-major Džon Heris koji je komandant Nacionalne garde Ohajo i predsednik "Eurodžast" Ladislav Hamran.

Dina i Jovan Rajs, poznati intelektualci u Švedskoj u borbi protiv antisemitizma i održavanja kulture sećanja na Holokaust iz Drugog svetskog rata biće nagrađeni ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Manastir sveti Prohor Pčinjski dobiće Sretenjski orden prvog stepena.

Nekadašnji visoki državni i partijski funkcioner Dušan Čkerbić koji je kao predsednik Predsedništva Srbije 1984. godine među najzaslužnijima za nastavak izgradnje hrama na Vračaru biće nagrađem Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Srpsko lekarsko društvo, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Niš, Narodono pozorište Užice, Galerija Matice srpske, Srpska književna zadruga, Srpska čitaonica u Irigu, dobiće, takođe, Sretenjski orden prvog stepena.

I Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vovodine, biće nagrađen Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Klinika za pulmologiju KC Srbije, koja postoji 90 godina, dobiće Sretenjski orden trećeg stepena.

Tanjug / Dragan Kujundžić
 

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković biće nagrađen Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Džonu Kapelou, predsedniku fondacije Halijard, biće uručen orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Predstavnik Srpske dijaspore na Kipru Stanislav Janković, predstavnik Srpske dijaspore u Švajcarskoj Mićo Vukić i predstavnik Srpske dijaslpre u SAD Branko Tupanjac dobiće oredene Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Tim ordenom biće nagrađena i Senka Crevar, zaposlena u O.Š. "Gvozd“ u Vrginmostu, uciteljica srpskog jezika i kulture i obavlja dužnost v.d. ravnatelja knjižnice i čitaonice "Simo Mraovic Gvozd“.

Tanjug
 

Holivudski glumac Džoni Dep biće nagrađen Zlatom medaljom za zasluge.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Među nagrađenima Zlatom medaljom za zasluge su i producent Rem Bergman, KST, istaknuti prevodilac, novinar i pedagog za japanski jezik i književnost mr Hiroši Jamasaki Vukelić, srpski istoričar i političar Predrag Marković.

Posthumno će biti odlikovani general Veljko Radenović, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pevač Marinko Rokvić, pevačica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović i novinar Miroslav Lazanski.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike