Premijerka poručila sa proslave Dana državnosti u Orašcu: Danas se susrećemo sa senima Karađorđa, Miloša, Dositeja... (VIDEO)

15.02.2022

10:04

0

Svečanosti kao izaslanik predsednika Srbije prisustvuje predsednica Vlade Ana Brnabić.

Premijerka poručila sa proslave Dana državnosti u Orašcu:  Danas se susrećemo sa senima Karađorđa, Miloša, Dositeja... (VIDEO)
pjimage - Copyright Tanjug / Jadranka Ilić

Srbija danas slavi Dan državnosti - Sretenje u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Centralna državna ceremonija počela je u Orašcu, gde je na zboru 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Svečanosti kao izaslanik predsednika Srbije prisustvuje predsednica Vlade Ana Brnabić.

Kao uvod u obeležavanje Dana državnosti u ponedeljak posle podne je sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave izvršena počasna artiljerijska paljba uz najviše državne i vojne počasti Garde Vojske Srbije, podizanje zastave i intoniranje himne.

Današnja ceremonija je počela pomenom koji je služio episkop šumadijski Jovan.

Ceremoniji prisustvuju premijerka Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u vladi Srbije - Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Nikola Selaković, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, Nenad Popović.

Brnabić i Dodik su položili vence na spomenik Karađorđu u Orašcu, a orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Bože pravde.

Pre početka zvanične ceremonije vladika šumadijski Jovan služio je liturgiju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orascu, kojoj je prisustvovao ministar Nenad Popović.

Tanjug / Jadranka Ilić
 
 

- Srećan praznik svim građanima i državnom rukovodstvu. Srećemo se ovde i obeležavamo naš zajednički praznik, praznik koje posvećen Prvom srpskom ustanku, danu kada su Srbi krenuli u izgradnju srpske državnosti. Veoma je važno da i mi u Republici Srpskoj ga obeležavama kao svoj. Srbija je tu da nas uteši i da nas pomogne, da nas ohrabri. Ovo je važan istorijski događaj, kada je Karađorđe krenuo u oslobađanje našeg naroda. Ovaj datum označava borbu za našu slobodu - kazao je Dodik.

- Danas Srbi imaju dve države, RS i Srbiju, Srbiju koja je garant za svakog Srbina, za nas u Republici Srpskoj. Danas Srbija predvođena predsednikom Vučićem beleži najbolje rezultate. Srbija se gradi, ona je drukčija, lepša, na dobrom putu, Srbija koja će garantovati Srbima opstanak, Srbija koja mora razumeti patnje, stradanja, očekivanja... Srbija je država srpskog naroda. Usmereni smo jednako ka slobodi - dodao je Dodik.

Tanjug / Jadranka Ilić
 
 
 
 
 

- Na mestu na kome danas stojimo, podignut je ustanak, zbog zuluma koji su činjeni. Jedna mala srpska država vratila se na mapu Evrope. Danas 15. februara susrećemo se sa senima Karađorđa, Miloša, Dositeja...Srbija je suverena i nezavisna, evropska i moderna. Srbija koja će biti izvor blagostanja i sreće. I ove godine pokazali smo da sledimo taj put. Srbija, predviđena Vučićem, je šampion u privrednom rastu, gradimo puteve, brzu prugu, tu su novi klinički centri, svuda niču škole, novi simbol Beograda kula - rekla je Brnabić i čestitala je građanima dan državnosti.

Nakon govora predsednice Vlade Ana Brnabić i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, usledio je kulturno - umetnički program.

Recitovani su stihovi pesme "Početak bune protiv dahija", slepog guslara Filipa Višnjića.

Ustanički skup u Orašcu predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti. Na zboru starešina u Orašcu 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Ðorđe Petrović Karađorđe.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska pod njegovim vođstvom u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

U Kragujevcu je 15. februara 1835. godine donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski. Ustavne odredbe koje je sadržao oblikovane su po uzoru na ustave Francuske i Belgije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike