Pritisak ogroman, ulog još veći: Marko Đurić za 24sedam o Vašingtonskom sporazumu, pitanju nestalih, mladim liderima

15.01.2022

20:00

0

Jeste nam potrebna pravda ali nam je nasušno potreban i pogled u budućnost, poručuje Đurić iz Vašingtona

Pritisak ogroman, ulog još veći: Marko Đurić za 24sedam o Vašingtonskom sporazumu, pitanju nestalih, mladim liderima
Marko Đurić - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Marko Đurić, ambasador Srbije u Vašingtonu i potpredsednik Srpske napredne stranke, za 24sedam govori o tome šta se dešavalo iza zatvorenih vrata tokom razgovora posle kojeg je usledilo potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, o trenutnoj političkoj poziciji Srbije na međunarodnom planu, odnosima Srbije i SAD u godini jubileja diplomatskih odnosa, novom američkom ambasadoru u Srbiji.

Pitanje nestalih, ispunjenje obaveza koje je prihvatila prištinska strana u dijalogu, šta mu je bilo najteže dok je bio na čelu Kancelarije za KiM, ali i poruka budućim mladim liderima tema je razgovora sa ambasadorom Srbije u SAD.

Kako su iza zatvorenih vrata izgledali razgovori povodom Vašingtonskog sporazuma u kojima ste učestvovali kao član najuže delegacije Srbije u leto 2020. godine u američkoj prestonici? Kakav je danas status postignutih dogovora i koja su njegova realna dostignuća na terenu?

Razgovori su bili za preznojavanje. Pritisak ogroman, ulog jos veći - budućnost Srbije i najsvetijeg njenog dela. Predsednik Vučić je bukvalno kao granit odolevao političkim i ličnim pritiscima... Svedok sam da je Srbiju stavio ispred sebe na svaki način. Ti dogovori popravili su položaj Srbije u Vašingtonu, a srpsku delegaciju posle 18 godina odsustva doveli u Ovalni kabinet. Tadašnji predsednik Amerike odvojeni sastanak imao je samo sa našom stranom učinivši Srbiji u ime Amerike veliku čast. Sa novom administracijom nastavljena je saradnja na primeni ovih dogovora, i danas je u Vašingtonu svima potpuno jasno da kada je o Kosovu i Metohiji reč, teret odgovornosti za nesprovođenje sporazuma i tenzije leži na demagoškoj vladi u Prištini.

Pre imenovanja za ambasadora Srbije u Vašingtonu bili ste na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Koliko vam nedostaje stara dužnost i koliko se razlikuje borba za KiM koju ste vodili na terenu i borba koja se za istu stvar vodi u visokim diplomatskim krugovima u Vašingtonu?

Moja duša je sa narodom i svetinjama na Kosovu i Metohiji. To je deo mene. Dok sam živ interesovaću se za to i gledati da nešto pomognem. Moramo opstati tamo. Srbija danas pomaže i ulaže više nego ikada i zadovoljan sam što je tim u Kancelariji sa kojim sam radio toliko godina nastavio sa tim poslom. Brine me što je desetoro vodećih Srba iz Štrpca u pritvoru pod optužbama za korupciju već mesec dana. Iz iskustva verujem da se radi o pritisku uperenom na slamanje ove velike i najpostojanije srpske enklave na jugu Kosova. O tome se ćuti i to prolazi ispod radara. Stojim uz narod Štrpca i nerviram se što u daljini ne mogu da uradim mnogo, mada koristim svaki razgovor da ukažem na činjenice. Evo dakle da kažem i ovde... tražim slobodu i pravdu za Srbe iz Štrpca.

U javnosti su ostale upamćene scene vaše brutalne otmice od strane tzv. privremenih institucija u Prištini koje se dogodilo u centru severne Mitrovice. Da li je to bilo najteže što ste iskusili tokom borbe za Kosovo i Metohiju ili je bilo i gorih situacija za koje javnost možda nikada nije ni saznala?

Bilo je možda i opasnijih situacija od te, mada je i ta bila na samo milimetar od krvoprolića. Vodili su me tada kroz Prištinu koristeći kravatu kao povodac, pretili nožem i držali puščanu cev na grudima. Ne volim da govorim o tome. Ljudi su nešto videli, nešto i nisu. Neka sami izvuku zaključke. Spreman sam uvek i ponovo da svoju dužnost izvršim do kraja.

Privatna arhiva/Marko Đurić
 

Vi trenutno obavljate funkciju šefa naše diplomatske misije u Vašingtonu, a nedavno ste ponovo reizabrani i za potpredesednika najveće stranke u Srbiji. Kako uklađujete te dve dužnosti i koja od vas zahteva veću energiju i posvećenost?

Stranka trpi. Ona trpi i zbog činjenja i zbog ne činjenja nas njenih zvaničnika. U mom slučaju, nisam svakodnevno aktivan u stranci dok traje moj mandat kao diplomatskog predstavnika Srbije u SAD. Ne mislim da su te dve stvari suštinski spojive i tako se ponašam. Nekada mi bude zaista teško da otćutim na nepravde ili beskrupuloznu hajku protiv stranačkih i ličnih prijatelja u Srbiji. 

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
 

Gde vidite sebe u političkom žitovu Srbije za četiri godine, nakon diplomatske službe u Vašingtonu?

Moje političke ambicije jesu dugoročno vezane za Srbiju...međutim bilo bi neozbiljno da govorim o pozicijama toliko unapred. Potpuno sam posvećen vršenju svoje trenutne dužnosti. Da budem sasvim otvoren  verujem i danas mi deluje da ću i nakon sadašnje pozicije imati unutrašnji poriv da politički javno delujem. Videćemo.

U odnosima dve zemlje postoje i razmimoilazenja i trzavice... SAD su priznale nezavisnost Kosova, traže rasvetljavanje slučaja braće Bitići? Očekujete li da u godini velikog jubileja diplomatskih odnosa nešto od problema bude rešeno?

Trudim se da kompartmentalizujem, što bi rekli moji domaćini. Da izolujem neslaganja po jednom broju tema, koja su bez sumnje veoma izražena, od mogućnosti za saradnju i unapređenje odnosa, što mi je dužnost da zastupam. Nemam utisak da će ovo biti godina velikih proboja po pitanju dijaloga sa Prištinom, svakako ne krivicom Beograda. Što se tice braće Bitići, meni je jednako stalo da se reši svako ubistvo u ratu bez obzira na nacionalnost. Mnogo ih je bilo na srpskoj i albanskoj strani. Voleo bih da nam za to nadležni pravosudni organi skinu taj problem s dnevnog reda i kao građanin ih pozivam da to učine. Pozivam i sve ostale strane da na jednak način tretiraju sve žrtve i omoguće nesmetan rad komisiji za nestala lica na čelu sa Veljkom Odalovićem. Znate mi imamo mnogo lokacija na Kosovu i Metohiji gde verujemo da ima mnogo srpskih žrtava ali nam jednostavno ne daju pristup. Kriju i arhive u Prištini. Svetu je nehotice veliku istinu otkrio profesor iz Prištine Nusret Plana kada je želeći da ocrni Srbe obelodanio da postoji i čuva se u okviru Arhiva Kosova i arhiv tzv. terorističke UČK. I dajte prestanimo više da u regionu igramo na kartu politizacije žrtava. Dosta je toga. Ako samo budemo kopali, lupali pravne i političke etikete jedni drugima, možemo samo prvom prilikom ponovo da se poubijamo. Ja zaista ne želim takvu budućnost za svoju zemlju i svoj region. Jeste nam potrebna pravda ali nam je nasušno potreban i pogled u budućnost.

Privatna arhiva/Marko Đurić
 

Da li mislite da Vašington podržava baš svaki postupak Prištine i da li mislite da će izvršiti pritisak da se formira Zajednica srpskih opstina?

Niti mislim da Vašington podržava baš svaki potez Prištine, niti mislim da će separatisti formirati Zajednicu srpskih opština.


Da li kao ambasador Srbije u SAD imate saznanja šta će biti glavni diplomatski ciljevi ambasadora Hila po dolasku u Srbiju?  

Sa gospodinom Hilom sam uspostavio prvi kontakt, verujem da ćemo se i videti kada to u skladu sa procedurama bude moguće pre njegovog polaska za Srbiju. Učiniću sve što mogu iz svoje skromne pozicije da mu pomognem da njegova misija na unapređenju srpsko-američkih odnosa bude uspešna na korist i zadovoljstvo obe zemlje. Mislim da je to veoma važno za sve nas.

Privatna arhiva/Marko Đurić
 

Važite za izuzetno obrazovanog čoveka, govorite nekoliko jezika, čak i hebrejski.Vaš CV govori da ste jako mladi krenuli da radite i to na odgovornim funkcijama.Šta vas je tada motivisalo? Da li je škola merilo znanja? Koja je vaša životna filozofija i koji savet dajete mladim ljudima koji žele da krenu sličnim putem?

Mene je motivisala neizmerna ljubav prema narodu i zemlji kojoj pripadam... Verovatno i što sam odrastao gledajući u kući baku i deku koji su oboje bili univerzitetski profesori i obavljali najviše državne i društvene funkcije u svoje vreme. Njihov primer mi je usadio uverenje da je javna služba najdostojniji i najčasniji poziv. Zabrinut sam za generacije koje dolaze... Plašim se da će blato društvenih mreža, globalna polarizacija, te uzurpacija medija i resursa od strane magnata ili tajkuna, kako god više volite da ih nazovete, odvratiti talentovane i časne mlade ljude od bavljenja politikom. Plašim se šta će biti sa nama ukoliko u politici u budućnosti zaista ostanu samo egzibicionisti, lopovi i rijaliti zvezde. Pogledajte šta rade Predsedniku Vućiću i njegovoj porodici svaki dan. Kad mogu njemu to da rade šta mogu da urade tek običnom mladom čoveku koji želi nešto da u svojoj zemlji promeni na bolje... i ko bi uopste poželeo da se u takvom ambijentu bavi politikom.

Mislim s toga da je ovo što je u okviru naše stranke predsednik Vučić pokrenuo sa akademijom mladih lidera... i kasnije uključivanjem velikog broja njih u sam vrh naše stranke, zapravo potez decenije za Srbiju. Ponosan sam što sam naprednjak kad vidim sve te mlade ljude.Više puta sam razgovarao sa našim polaznicima akademije mladih lidera... mada mislim da je svaki mladi čovek potencijalni mladi lider i da baš kao što je Napoleon govorio, svaki vojnik, svestan ili ne, nosi u svom rancu maršalsku palicu...

Rekao sam našim mladim liderima da ostanu svoji.

U poslu u koji su ušli svuda oko njih su lovci na ljudske duše... jako je tesko razlikovati dobro od zla i još teže ostati dosledan i veran ciljevima u koje veruju ili ljudima koje su izabrani da zastupaju. Da ne govorim o tome što se velike sile bore za doslovno svakog čoveka. Oni koji sve to preture preko leđa, biće dostojni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike