Bivši glavnokomandujući kopnenih snaga SAD u Evropi: Srbija danas nije ona iz 1999. godine

11.01.2022

13:00

0

On je rekao da će biti važno i za Veliku Britaniju, SAD i NATO da imaju zajednički pogled i pristup događajima na Zapadnom Balkanu

Bivši glavnokomandujući kopnenih snaga SAD u Evropi: Srbija danas nije ona iz 1999. godine
Profimedia

Srbija danas nije ona Srbija iz 1999. godine, poručio je bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis i dodao da svi na Zapadnom Balkanu moraju da rade ujedinjeni i na kompatibilan način, pri čemu je ključ svega, kaže, u EU.

On je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da će biti važno i za Veliku Britaniju, SAD i NATO da imaju zajednički pogled i pristup događajima na Zapadnom Balkanu, te istakao da svi imamo interes u stabilnosti i sigurnosti i ekonomskom rastu regiona.

Hodziš kaže da bi NATO trebalo iznova da ponavlja da je misija Kfora tu da ostane, kao i da je dobro što je prvi put u istoriji misije mađarski general glavnokomandujući, te da Mađarska vidi važnost izgradnje sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li specijalni predstavnici za Zapadni Balkan, SAD i EU mogu da sarađuju zajedno, Hodžis odgovara da SAD treba da imaju pravu strategiju za region, kao i da je važno da svi oni budu ozbiljni za evropske integracije i pronađu načine da podrže napore Srbije i drugih zemalja da se razvijaju i modernizuju.

Dijalog Beograda i Prištine Hodžis vidi optimisticno, ukoliko se liderima pruži šansa da pregovaraju.

"To je važno i mislim da SAD moraju da podrže proces, da rade blisko sa EU i drugim nacijama. Velika Britanija naravno, da podržava ove napore, jer ovo je takmičenje i ako Zapad nije tu da se takmiči, onda će Kina i Rusija popuniti taj vakuum i onda ne vidim pozitivan ishod za mlade ljude u regionu", ukazuje Hodžis.

Na pitanje kako gleda na današnju Srbiju, ali i njene odnose sa Rusijom, Hodžis izražava veru da Srbija danas nije Srbija iz 1999. godine i naglašava da ima mnogih u srpskom rukovodstvu koji žele da nastave dalje i budu prozapadni i moderni, ali i onih koji to otežavaju.

"To ne znači da neće zadržati veze sa Rusijom, koja ima dosta uticaja na Srbiju. Poenta je da Srbija kao suverena nacija može da ima odnose s kim hoće, moramo da se takmičimo kao deo regionalne strategije u diplomatiji i ekonomiji i vežbama defanzivne industrije", rekao je Hodžis.

Profimedia
Frederik Ben Hodžis

On je istakao i da je važno da se lideri sastaju, te na pitanje da li će doći do novog sastanka Kurtija i Vučića, Hodžis kaže da moraju biti zaštićeni od uticaja, pogotovo od strane Kremlja, ali i onih unutrašnjih koji, kaže, podrivaju sve napore u pregovorima u dobroj volji.

"Ne treba povlačiti crvene linije, ali nam ne trebaju lekcije od onih koje nemaju interesa da Srbija i Kosovo uspostave normalne odnose", rekao je Hodžis.

Naveo je i da su Kosovske bezbednosne snage delikatno pitanje za Srbiju i Kosovo.

"SAD prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu i Kosovo bi trebalo da ima mogućnost da se brani. Istovremeno, Kfor ostaje da pomaže da se smanje tenzije između različitih etničkih grupa i mislim da je zato tako važno da NATO, odnosno Kfor ostane u dužem vremenskom periodu i ne smanjuje svoju misiju", rekao je Hodžis.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti