Zapad gubi strpljenje za tvrdoglavost Kurtija, odbijanje Vašingtonskog sporazuma je težak izazov za SAD

08.08.2021

08:23 >> 08:25

0

Skupština privremenih prištinskih institucija odbacila je rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma, koju je predložio opozicioni DSK

Zapad gubi strpljenje za tvrdoglavost Kurtija, odbijanje Vašingtonskog sporazuma je težak izazov za SAD
Copyright Potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, Profimedia

Zbog odluke prištinskih poslanika da odbace Rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma premijer, Aljbin Kurti će biti izložen pritiscima SAD da Priština postane deo inicijative “Otvoreni Balkan”, koju taj sporazum predviđa, ocenjuju predstavnici kosovske opozicije i analitičari.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiju smatra da će Kurti, ako nastavi da odbacuje postignute sporazume, biti izložen pritiscima SAD, “kao što otac vrši pritisak na dete koje neće da ide u školu”.

Nedžmedin Spahiju, Youtube printscreen

On je za Kosovo onlajn rekao da Priština mora da uhvati korak sa zemljama regiona koje teže članstvu u Evropskoj uniji i da se priključi inicijativi “Otvoreni Balkan”, čiji će deo postati pre ili kasnije.

-Kosovo je još u razvoju i nije spremno za “Otvoreni Balkan”, ali vreme ne čeka. Očigledno je da se interesi drugih u regionu poklapaju, a sa druge strane to je perspektiva za ulazak u evropsku zajednicu, čiji deo žele da postanu sve balkanske zemlje. Ipak, to je greška kosovske vlade koja će na kraju morati da im se pridruži, što pre to će biti bolje, kaže Spahiju.

pročitajte još

Albanija i Severna Makedonija, dodaje, nisu potpale pod uticaj Srbije kada su potpisale sporazum o “mini-Šengenu” ili sada “Otvorenom Balkanu”.

Spahiju navodi da se nesuglasice Kurtija i albanskog premijera Edija Rame moraju prevazići i da se Kurti mora baviti unutrašnjim pitanjima, dok odnosi sa Albanijom treba da se zasnivaju na nivou regiona, kao i sa ostalim susednim zemljama.

Spahiju sugeriše da premijer Kurti najpre treba da odustane od ideje ujedinjenja sa Albanijom i da prestane da se meša u politički život u toj zemlji.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Driton Seljmanaj smatra da uzdržanost poslanika vladajućeg Samoopredeljenja od glasanja o rezoluciji o Vašingtonskom sporazumu u skupštini pokazuje da vlada i većina deluju protiv strateške agende za Prištinu.

Driton Seljmanaj, Youtube printscreen

-Za one koji još uvek imaju dileme da su vlada Samoopredeljenja i premijer Kurti protiv američke agende za Kosovo, sada je to formalno dokazano u Skupštini Kosova, rekao je Selmanaj.

Bivši koordinator za dijalog Beograda i Prištine Skender Hiseni izjavio je da odbacivanje rezolucije o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma u skupštini otvoreno pokazuje konsolidaciju Kurtija i Pokreta Samoopredeljenje, bez odgovornosti za dugoročne interese Kosova.

Naglasio je da su svi koji su podržali predlog Rezolucije Demokratskog saveza Kosova o poštovanju Vašingtonskog sporazuma pokazali odgovornost i doslednost u interesu Prištine bez kalkulacija.

-Hvalisave poruke koje Kurti šalje, čak i odbijanjem da donese rezoluciju koja ne obavezuje vladu, opasne su i imaju posledice. Kurtijev trenutni politički čin mnogo je više od pukog odbijanja, naveo je Hiseni u objavi na Fejsbuku.

Dodao je da je danas jasnije nego ikad da je Kurti “genijalan manipulator i varalica, koji lični interes i interese svojih potčinjenih stavlja ispred svakog građanskog i nacionalnog interesa”.

S druge strane, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja kaže da neizglasavanje rezolucije o implementaciji Vašingtonskog sporazuma ne treba smatrati potcenjivanjem SAD, prenosi portal Reporteri.

Kusari-Ljilja kaže da je apsurdno da DSK traži od sadašnje vlade da sprovede ovaj sporazum, jer uključuje “mini-Šengen”, odnosno “Otvoreni Balkan”, inicijativu kojoj se, kako kaže, pre nekoliko dana usprotivio lider te stranke Lumir Abdidžiku.

Skupština privremenih prištinskih institucija odbacila je rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma, koju je predložio opozicioni DSK. Rezolucija kojom se pozivala kosovska vlada da sprovede Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra 2020. godine u Beloj kući i pripremi akcioni plan, nije dobila većinu glasova u kosovskoj skupštini. Za nju su glasali samo poslanici opozicije, njih 24, dok je 57 poslanika vladajuće većine bilo uzdržano.

Vašingtonski sporazum, koji su odvojeno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u prisustvu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, predviđao je niz tačaka za ekonomsku normalizaciju, uključujući i studiju izvodljivosti za jezero Gazivode. Vašingtonski sporazum predviđa, između ostalog, izgradnju putnih i železničkih veza, kao i da Kosovo postane deo inicijative “Mini Šengen”, koja je nedavno preimenovana u inicijativu “Otvoreni Balkan”.

Aljbin Kurti izjavio je ranije da ne prihvata Vašingtonski sporazum i da ga smatra neustavnim.

Drecun: Težak izazov za SAD, sem ako nije reč o dogovoru

Odbijanje Vašingtonskog sporazuma je težak politički izazov koji je Priština uputila vašingtonskoj administraciji, sem ako nije u pitanju neki dogovor, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

-Kako će Vašington u praktičnom smislu reagovati na taj Kurtijev izazov ostaje da se vidi. Ako nije u pitanju neki dogovor koji bi dugoročno trebalo da ima neke druge ciljeve onda bi reakcija Vašingtona morala da bude konkretna, rekao je Drecun, gostujući na Televiziji Tanjug.

Naveo je da je očigledno da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti očekivao da će nova administracija u Beloj kući predsednika Džozefa Bajdena odustati od Vašingtonskog sporazuma potpisanog u vreme prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa i da će napraviti neki diskontinuitet.

-Pokazalo se da to nije realno očekivanje i da je ova administracija čvrsto stala iza sporazuma i upozorila Prištinu da sporazum treba da se poštuje, rekao je Drecun.

Milovan Drecun, Tanjug/Filip Krainčanić

Dodao je da je Kurti dao nekoliko izjava koje su ukazivale na to da on ne namerava da poštuje ništa što su prethodne administracije u Prištini dogovorile ili potpisale.

pročitajte još

-Kurti je rekao da je Hoti pogrešio kada je potpisao taj sporazum jer je, kako je on rekao, time omogućio Aleksandru Vučiću da mu se otvore vrata u Beloj kući. Zatim je dao izjavu da je taj sporazum suprotan takozvanom ustavu Kosova i da ne želi da ga realizuje, a sada imamo situaciju da je sporazum praktično odbačen u parlamentu i da se neće primenjivati, rekao je Drecun.

Kada je u pitanju moratorijum na priznavanje i otpriznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova po Vašingtonskom sporazumu, Drecun kaže da su predstavnici Prištine već odustali od tog moratorijuma i da uveliko rade na tome da dobiju neka nova priznanja.

Drecun je rekao da Kurti ne bi imao ništa protiv Vašingtonskog sporazuma, da je u njemu Kosovo tretirano kao država.

-Veći problem od moratorijuma je to što bi morao da prihvati tadašnju inicijativu “Mini Šengen”, a sadašnji “Otvoreni Balkan”, što bi morao ozbiljno da se posveti rešavanju pitanja nestalih, povratku raseljenih, da radi na ekonomskoj saradnji, auto-putevima, izgradnji železničke mreže…, rekao je Drecun.

Dodao je da Kurti sve to odbija jer odbija da se priključi “Otvorenom Balkanu”, navodeći da Kurti želi da učestvuje jedino u procesima gde Srbija nije prisutna.

Drecun kaže da očekuje da se u narednom periodu situacija oko KiM intenzivira, da se ojača suverenitet Kosova, da se izvrši što jači pritisak na Srbiju da se Kosovo uvede u geopolitičko sučeljavanje velikih sila, i pokuša da se utiče na unutrašnja dešavanja u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike